MØTE: Det var under møtet mellom Barack Obama og Donald Trump i Det ovale kontor den 10. november at Trump ble advart, ifølge kildene.
MØTE: Det var under møtet mellom Barack Obama og Donald Trump i Det ovale kontor den 10. november at Trump ble advart, ifølge kildene. Foto: Pablo Martinez Monsivais

NBC: Obama advarte Trump mot å ansette sikkerhetsrådgiver

Donald Trump slår tilbake og påpeker at Michael Flynn ble sikkerhetsklarert av Obama-administrasjonen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

USAs forrige president, Barack Obama, advarte Donald Trump mot å ansette Michael Flynn som sin nasjonale sikkehetsrådgiver. Dette opplyser tre kilder i Obama-administrasjonen til NBC News.

Ifølge tv-stasjonen ble Trump advart da han møtte daværende president Barack Obama i Det ovale kontor den 10. november, mindre enn 48 timer etter valget.

Ble sparket av Obama

Ifølge de tre kildene ble Flynn sparket fra stillingen som sjef for Defence Intelligence Agency (DIA) av Obama-administrasjonen i 2014, hovedsaklig på grunn av dårlig ledelse og sitt temperament.

Advarselen fra kom før Flynns kontakt med den russiske ambassadøren, og Obama mente Flynn var uegnet for stillingen som nasjonal sikkerhetsrådgiver, ifølge kildene.

Ifølge NBC-journalist Peter Alexander sier en tjenestemann i Det hvite hus at president Trump aldri har røpet detaljene fra samtalen med Obama, men at Obama gjorde det klart at han ikke var noen fan av Flynn, som også har vært kritisk mot Obama.

En annen tjenestemann setter spørsmålstegn ved hvorfor ikke Michael Flynn ble fratatt sin sikkerhetsklarering etter at han ble sparket av Obama.

Også Donald Trump påpeker at Flynn ble sikkerhetsklarert av Obama-administrasjonen.

– Flynn fikk sikkerhetsklareringen sin av Obama-administasjonen, men «Fake News» liker ikke å snakke om det, skriver han på mikrobloggtjenesten Twitter.

Etterforskning

Nyheten kommer samme dag som tidligere fungerende justisminister Sally Yates skal vitne i Senatet om Michael Flynns kontakt med russiske tjenestemenn.

Michael Flynn måtte slutte som nasjonal sikkerhetsrådgiver da det ble kjent at han hadde diskutert sanksjoner mot Russland med Russlands ambassadør til USA, Sergey Kislyak, under overgangsperioden.

Senatet og Representantenes hus etterforsker russisk påvirkning i det amerikanske presidentvalget, inkludert en mulig koordinering mellom russiske tjenestemenn og personer med tilknytting til Trump-kampanjen, skriver CNN.