Mysteriet om «Kambomannen»:

Har sjekket DNA opp mot savnet mann i Sveits

(ÅSTED NORGE): Norsk politi har fått svar på DNA-undersøkelser fra Sveits etter at Åsted Norge fant mann som kunne være identisk med «Kambomannen».

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Like før helgen kom svaret fra sveitsisk politi. Det er gjort sammenligninger mellom DNA-profilen til Kambomannen og et familiemedlem av mannen som forsvant fra Rossens i Sveits i 1977.

Svaret var negativt. Ved hjelp av det mannlige Y-kromosomet har DNA-laboratoriet kunne utelukke at det er samme mann.

Mysterium i 30 år

I flere måneder har Åsted Norge-redaksjonen fulgt sporene i den mystiske saken fra 1987 hvor en mann ble funnet død på toglinjen like ved Kambo mølle utenfor Moss.

Mannen hadde ingen identitetspapir og merkelapper i klærne var fjernet. I 1988 ble den aktive etterforskningen i saken avsluttet, uten at politiet kom noe nærmere hvem mannen var.

Ved en tilfeldighet kom vi over et bilde av en mann som var svært lik. Alderen og utseende kunne stemme, og derfor valgte vi å gå videre å sjekke denne mannen med politiet i Sveits.

Fra politiet i Fribourg fikk vi opplyst at den opprinnelige saksmappen var borte, og at de måtte gjøre undersøkelser for å finne ut mer om mannen.

Avisartikkel fra 1978

Med hjelp fra Interpol i Norge ble det sendt en formell forespørsel til Interpol i Bern som fulgte opp identifiseringsarbeidet.

Dr. Annette Schieck, arkeolog ved Deutches Textilmuseum og Åsted Norge-ekspert Asbjørn Hansen studerer skoen som den uidentifiserte mannen hadde på seg.
Dr. Annette Schieck, arkeolog ved Deutches Textilmuseum og Åsted Norge-ekspert Asbjørn Hansen studerer skoen som den uidentifiserte mannen hadde på seg. Foto: Kristian Ervik

54 år gamle Rémy Bulliard forsvant fra Rossens i Sveits i 1977. Kunne det være samme mann som ble funnet død i Norge ti år senere?

Etter at Åsted Norge lanserte Bulliard som en mulig kandidat til å være «Kambomannen», fikk vi tilsendt en avisartikkel publisert i en sveitsisk avis i 1978. Avsenderen var en tysk mann som følger Åsted Norges serie om «Kambomannen» fra Tyskland.

I denne avisartikkelen kom det frem at Rémy Bulliard var 180 centimeter høy og hadde skader på høyre pekefinger. Det sto ingenting om skader i høyre pekefinger i obduksjonsrapporten. I den internasjonale etterlysningen politiet sendte ut i 1987 sto det at «Kambomannen» var 167 centimeter høy.

Feil i etterlysning

Åsted Norge har igjen sett på den opprinnelige obduksjonsrapporten, her viser det seg at «Kambomannen» var ti centimeter høyere enn omtalt i etterlysningen. Liket var målt til å være 177 centimeter høy.

Åsted Norge-serie: «Kambomannen»

I 1987 blir en mann funnet død på jernbanen mellom Kambo og Moss. Mannen har ingen identitetspapir. Merkelapper i klærne er fjernet og han har kun to ting i lommene. Politiet klarte aldri å finne mannens identitet og avsluttet den aktive etterforskningen på slutten av 1980-tallet. Åsted Norge vil i denne serien forsøke å komme nærmere mannens identitet.

– Dette viser jo at man ikke nødvendigvis kan stole på alle opplysninger i en så gammel sak. Opplysninger må dobbeltsjekkes. Denne følgefeilen med mannens høyde kan ha gjort at denne mannen har blitt utelukket i søk i registre over savnede personer opp gjennom årene, sier Åsted Norge-ekspert Asbjørn Hansen.

Åsted Norge har fortsatt flere mulige navn på blokken med personer som kan stemme med beskrivelsen av Kambomannen. Disse navnene er vi iferd med å sjekke ut.

– Vi har fortsatt tro på at vi skal klare å finne riktig mann.