Dette bildet ble tatt i Brno, Tsjekkia 1. mai, og viser 16 år gamle Lucie Myslikova ansikt til ansikt med en høyrekstrem demonstrant.
Dette bildet ble tatt i Brno, Tsjekkia 1. mai, og viser 16 år gamle Lucie Myslikova ansikt til ansikt med en høyrekstrem demonstrant. Foto: Vladimir Cicmanec

Speiderjente (16) må ha politibeskyttelse etter at dette bildet gikk viralt

Lucie Myslikova (16) sto modig ansikt til ansikt med nynazister. Nå er det internettrollene som truer henne.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

16 år gamle Lucie Myslikova fra Brno, Tsjekkia, ble kjent over natten da hun ble avbildet som en av 300 personer som protestere mot en nynazist-marsj 1. mai.

Skremt at internettrusler, ikke nazister

Sammen med sju, åtte andre speidere stilte hun seg opp uten å la seg ikke skremme av de høyreekstreme demonstrantene.

Men en uke etter er hun virkelig skremt. Etter at bildet av henne og den høyreekstreme mannen gikk viralt, har det kommet flere trusler mot henne.

Den tsjekkiske innenriksdepartementet opplyser ifølge nyhetsbyrået AP at de har gjort tiltak for å beskytte jenta. Det har ikke kommet detaljer om hva slags trusler det er snakk om, eller hvem som har fremmet dem.

16-åringen ble en nettsensasjon over natta. Hun sier det er rart at et tilfeldig bilde fikk så mye oppmerksomhet.
16-åringen ble en nettsensasjon over natta. Hun sier det er rart at et tilfeldig bilde fikk så mye oppmerksomhet. Foto: Jan Gebert

Det var amatørfotografen Vladimir Cicmanec som tok blinkskuddet. Han postet det på Facebook, og det tok ikke lang tid før bildet gikk viralt, og ble plukket opp av medier over hele verden.

– Viktig å bli sett og hørt

Myslikova har i intervjuer sagt at hun mener det er viktig at unge personer engasjerer seg i den offentlige debatten, og at hun ikke ble skremt av nynazistene.

– Det er viktig at unge blir sett og hørt. De er framtiden, og de må skape den slik de ønsker, sa hun til nyhetsbyrået AP fredag.

Hun forklarte at hun og speidervennene hadde med seg noen bannere og ropte slagord mot nazistene. Det likte ikke motparten som kom bort for å gi beskjed om det.

– Vi snakket om nasjonen, grensene og innvandring. Jeg vil ikke dømme ham, jeg kjemper ikke mot de folkene, men jeg kjemper mot synspunktene deres, sa Myslikova.

Søndag uttalte hun ifølte AP at hun var bekymret over truslene om vold, og at hun satt pris på at politiet hadde satt i verk tiltak for å beskytte henne.