BEGÅR SELVMORD: Seriens hovedperson, Hannah Baker, begår selvmord. Hannah spilles av Katherine Langford.  
BEGÅR SELVMORD: Seriens hovedperson, Hannah Baker, begår selvmord. Hannah spilles av Katherine Langford.   Foto: Beth Dubber / AP

Ny sesong av omstridt selvmordsserie på Netflix

Den populære, men svært omdiskuterte serien «13 Reasons Why» får en oppfølger.

Det blir en andre sesong av serien «13 Reasons why», melder Deadline.com. De melder også at serien skal omhandle de etterlattes liv, og hvordan de kommer seg videre etter hendelsen. Ifølge nettstedet får sesong to premiere i 2018.

Pressekontoret for Netflix Norge, Släger kommunikasjon, kan også bekrefte at det er planlagt en ny sesong.

Etter at Netflix lanserte serien tidligere i vår, har det ikke manglet på reaksjoner fra skeptiske fagpersoner og opprørte foreldre og kjendiser.

Ble sint

Én av de som reagerte på serien var Katrine Olsen Gillerdalen, som selv opplevde at sønnen hennes, Odin, begikk selvmord etter lang tids mobbing.

– Jeg ble bare sint da jeg så serien. Jeg har gruet meg til å se den, så jeg har utsatt det så lenge jeg kunne, fortalte moren til Odin i God morgen Norge.

Serien handler om 17 år gamle Hannah Baker, som før hun begår selvmord, spiller inn 13 kassetter med 13 grunner til at hun tok sitt eget liv. Selvmordsscenen er svært grafisk og overlater lite til fantasien.

«13 Reasons Why» er basert den bestselgende boka med samme navn fra 2007, skrevet av Jay Asher, og er blant annet produsert av popstjerne og skuespiller Selena Gomez (24).

Mobbeekspert Kristin Oudmayer er også svært bekymret for hvilken effekt serien kan ha på unge som sliter.

– Jeg har snakket med mange ungdommer om denne serien. Og særlig de ungdommene som strever selv, sier at de blir trigga. Flere jeg har snakket med får trang til å skade seg selv og kjenner på de negative følelsene som de vender innover, forteller Kristin Oudmayer.

Realistisk mobbing

I serien går kassettene på rundgang mellom 12 klassekamerater og til slutt rådgiveren på skolen. Hovedpersonen Hannah mente hver av disse var skyld i at hun ikke ønsket å leve lenger. Mammaen til Odin mener en slik fordeling av skyld blant barn er beklagelig.

– En ting er å holde voksne ansvarlige for det de burde ha gjort, men å legge skylden på barn blir helt feil, sier Gillerdalen.

Hun mener også at serieskaperne bommer når de fremstiller selvmordet som et valg Hanna Baker tar.

– En som tar livet sitt ser ikke at hun eller han har noe annet valg, slår Odins mor fast.

Kristin Oudmayer mener at den fremstiller kompleksiteten i hvordan mobbing kan foregå på en god måte.

– Men jeg er bekymret fordi serien ikke byr på alternative måter å handle på. Ungdommene blir gjort ansvarlige for at en jevnaldrende tar livet av seg. Jeg syns Skam er gode på dette. De berører også tabubelagte temaer, men de klarer å gi ungdom gode alternativer og hele tiden gi dette viktige håpet om at det finnes løsninger, mener hun.

Advarer mot serien

Også internasjonale kjendiser reagerer sterkt på serien. Datter av avdøde Michael Jackson, modell og skuespiller Paris Jackson (19), går så langt som å advare unge mot å se serien.

– Kom over denne på nettet. Jeg er ikke sikker på kilden, men dette er veldig viktig å spre til mennesker som sliter med depresjon, angst, selvskading eller selvmordstanker, skriver hun under et innlegg på Instagram.

Hun mener serien kan ha ønsket effekt på mobberne der ute, at den kan være en vekker, men hun er svært skeptisk til at folk som sliter selv skal se den.

– På samme tid er den også utrolig triggende. Vær så snill og se dette programmet med varsomhet og husk at det kan få deg inn i de vanskelige tankene igjen. Om du sliter, ikke se serien. Om du tror du kan takle det, sjekk det ut, skrev hun under bildet.

Flere advarsler

Etter all kritikken, valgte Netflix å gå grundigere til verks med advarslene i forkant av episodene, melder The Holywood Reporter.

Tidligere var det kun tre av de 13 episodene som inneholdt en advarsel, hvorav to av dem viste voldtekter, og én av dem viste selvmordet. Nå har også første episode fått en advarsel.

I tillegg har Netflix lagt til en episode ekstra, som tar for seg de vanskelige temaene i serien. Her får TV-seerne også opplyst hvor de kan søke hjelp dersom de sliter.