Bent Høie (H) vil endre ruspolitikken etter å ha sett «Petter Uteligger»

Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) møtte Petter Nyquist og reisefølget. Nå ønsker han og Høyre at rusavhengige skal få behandling og oppfølging i stedet for fengselsstraff.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I fjor sommer var Petter «Uteligger» Nyquist og åtte rusmisbrukere ute på en reise fra gata i Oslo til Nordkapp i Finnmark.

Hva de skulle gjøre og oppleve underveis, overlot Nyquist til turdeltakerne. Et av ønskene, som kom fra Thomas (36), var et møte med helse- og omsorgsminister Bent Høie (H).

Takket ja

I en video publisert på Facebook utfordret de Høie om å møte dem på reisen. De hadde ikke så stor tro på at det skulle bli noe av, så overraskelsen var stor da Bent Høie selv slo på tråden.

– Det var et veldig fint møte. Helt fra Thomas og Siv tok imot meg på flyplassen, til vi vinket farvel på brygga. Vi hadde mange gode samtaler, forteller Høie i et intervju med TV 2, og føyer til:

– Det er sånne møter du aldri glemmer, men tenker tilbake på senere. Det gir også veldig mye inspirasjon for det arbeidet som skal gjøres. Man blir minnet på at det fortsatt er behov for å gjøre store endringer.

Han ble mektig imponert over de sterke personlighetene han møtte.

– Den enorme kraften som er i den enkelte til å ønske å få til forandringer i sitt eget liv, det gjør inntrykk, sier Høie.

Helse- og omsorgsministeren fikk en eksklusiv visning av fotografier turdeltakerne hadde tatt. Bildene skulle representere dem og deres liv.

– De trakk fram opplevelser fra sitt eget liv og drømmene de hadde om framtiden, og det var gode og sterke øyeblikk, sier Høie.

– Oppfølgingen svikter

De fikk også tid til å sette seg ned for en ordentlig prat.

– Vi snakket mye om hva vi kan gjøre bedre for enkeltmennesket i rusomsorgen. De fortalte meg mye av det som mange andre rusavhengige har fortalt meg tidligere, at det ofte er oppfølgingen etter behandlingen som svikter. Å ha bolig, å ha arbeid eller meningsfull aktivitet og et nytt nettverk. Det er veldig farlig å ikke ha det, for da er veien tilbake til rusavhengighet og en overdose svært kort, forklarer Høie.

Han bet seg også merke i noe som særlig Thomas var svært opptatt av underveis i samtalen.

– Han var opptatt av reaksjonene som blir gitt fra samfunnet når det gjelder straff i form av fengsel og bøter. Dette er noe jeg har lyttet til.

– Ikke fengselsstraff

Thomas reagerer blant annet på at rusavhengige blir straffet i form av fengsel eller bøter i stedet for å få behandling og hjelp.

Per i dag har Regjeringen allerede innført en nasjonal ordning med at rusavhengige skal kunne få behandling i stedet for fengselsstraff ved rusmisbruk. Høie og Høyre ønsker nå å ta det et steg videre.

– Reaksjonen for bruk og besittelse av narkotika til eget bruk, det skal ikke være fengselsstraff eller bøter, det skal være oppfølging og behandling, konstaterer helseministeren.

Petter Nyquist er positiv til en slik ordning, men tror på valgfrihet for den enkelte.

– Jeg synes det er et fint forslag, men jeg tror det bør være frivillig. Det kan hende at det er noen som faktisk vil sone, mens andre vil i behandling. Det er veldig viktig at den det gjelder er motivert, for hvis du tar rusavhengige inn i behandling uten at de er motiverte, så virker det litt mot sin hensikt, sier han.

Lørdag møtes Høie og gjengen fra Petter Uteligger igjen. Dette gleder Høie seg mye til.

– Det ser jeg veldig fram til. Jeg er spent på å høre hvordan det har gått med dem siden sist, avslutter Høie.

Siste episode av Petter Uteligger: fra gata til Nordkapp ser du neste mandag kl. 20.00. Da får du vite hvordan det har gått med deltakerne.