Skulle vært installert på 35 sykehus i fjor:

Omstridt røntgensystem utsatt ytterligere fem år

Ansatte ved Sykehuset innlandet som har prøvd systemet i et halvt år vil ut av kontrakten, mens Oslo universitetssykehus vil vrake hele prosjektet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter et halvt år med nytt røntgenbildesystem har radiograf og foretakstillitsvalgt Hanne Henriksveen fått nok.

– Det er tungvint, gammeldags og det har oppstått så mange rare feil at vi ikke har tillit til systemet rett og slett, sier Henriksveen som jobber ved sykehuset på Gjøvik til TV 2.

– Vi har opplevd at vi har klikket på en pasient i systemet og så har det dukket opp bilder fra en annen, sier Henriksveen som er organisert i NRF Innlanget.

Hyllevare

Det er sykehusene på Innlandet som har hatt det nyinnkjøpte røntgenbildesystemet i drift i et halvt år, men problemene har vært mange. Som TV 2 tidligere har fortalt er systemet til en halv milliard kroner, omtalt som hyllevare, men tok nesten tre år å få installert.

– Vi er så frustrert og skulle ønske prosessen kunne starte på ny, sier Henriksveen. Vi skulle gjerne sett at vi fikk et annet system som fungerte mer optimalt enn dette.

Utsatt til 2022

Røntgenbildesystemet er kjøpt inn av Helse Sør-Øst og skulle vært installert på alle de 35 sykehusene i regionen i fjor. Men foreløpig er bare seks sykehus i gang med det nye systemet og nå er 2022 satt som endelig dato for innføring i hele sykehusregionen.

– Helse Sør-Øst må ta grep, nå må de se på hva de har investert i og innse at de ikke klarer å rydde opp i disse feilene, mener Henriksveen på Gjøvik.

Nå kommer motstanden mot installasjon av systemet på alle de 35 sykehusene også til uttrykk. På Norges største sykehus vil man ikke ha det innkjøpte systemet.

– Vi kan ikke vente så lenge som til 2022. Det er alt for lenge for oss og ikke akseptabelt, sier Hans-Jørgen Smith som er klinikkleder for radiologi på Oslo universitetssykehus.

På Oslo universitetssykehus er det stort behov for et nytt moderne røntgenbildesystem raskt, fordi de fire sykehusene har i dag ikke et felles system. Men de mener det er direkte uforsvarlig å vente til at det innkjøpte systemet er feilfritt og klart til bruk.

– Vår hverdag er en fare for pasientsikkerheten så vi kan ikke vente i mange år på en regional løsning, sier Smith ved OUS.

Vil ikke ha systemet

I en rapport TV 2 har fått tilgang til om installasjon av det innkjøpte røntgenbildesystemet er det bare to av åtte sykehusregioner på Østlandet som villig til å akseptere det systemet man har kjøpt inn.

– Det er ikke til å tro at man i 2017 har så store IT-problemer med noe som i utgangspunktet skulle vært såkalt hyllevare, men som vi vet er et utviklingsprosjekt da, mener Smith ved Oslo universitetssykehus.

Helse Sør-Øst har ikke anledning til å stille til intervju om denne saken. Men skriver i en epost til TV 2 at de jobber med å rette feilene ved innføringen ved sykehuset Innlandet og håper å få på plass en godkjent løsning så raskt som mulig.

Først når det er på plass vil de beslutte hva som skjer med videre innføring i regionen i samarbeid med sykehusene. Prosjektet hadde ved utgangen av 2016 kostet over 218 millioner kroner og Helse Sør-Øst mener de vil holde seg innenfor kostnadsrammen på en halv milliard.