SMITTE: I Italia har det de siste månedene vært nærmere to tusen tilfeller av meslinger. Norske familier med småbarn kan måtte gi MMR-vaksine før tiden. Her fra stranden Lido de Ostia utenfor Roma.
SMITTE: I Italia har det de siste månedene vært nærmere to tusen tilfeller av meslinger. Norske familier med småbarn kan måtte gi MMR-vaksine før tiden. Her fra stranden Lido de Ostia utenfor Roma. Foto: AFP Photo/Andreas Solaro

– småbarnsforeldre bør få råd hos legen:

Dette er ferielandene med meslingutbrudd

Barn under ni måneder kan ikke få vaksinen mot meslinger.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I Europa pågår det nå et meslingutbrudd som er så omfattende at Verdens Helseorganisasjon (WHO) har slått alarm.

Nye tall fra European Centre for Disease Prevention and Control viser at det i Romania nå er meldt om 5119 tilfeller og Italia er det 1920 smittetilfeller siden januar.

– Det er nå et utbrudd i mange typiske ferieland, som Italia, Frankrike, Tyskland og Belgia. I Romania og Italia er vaksinasjonsdekningen så lav at det er stor risiko for smitte, sier overlege ved avdeling for vaksineforebyggbare sykdommer ved Folkehelseinstituttet (FHI), Øystein Riise til TV 2.

Meslinger anses for å være blant de aller mest smittsomme barnesykdommene og kan gi alvorlig skader, som hjernebetennelse, hjerneskade og i verste tilfeller død.

– Det er ekstremt smittsomt, og man må opp i en vaksinasjonsgrad på 95 prosent for å ha kontroll på sykdommen, sier Riise.

Tidlig vaksine

Også i Minnesota, USA pågår det nå et meslingutbrudd – som er det største i den amerikanske delstaten på over 30 år.

Siden 11. april er det meldt om minst 44 smittetilfeller i den amerikanske delstaten, hovedsaklig i det somaliske innvandringsmiljøet. Her har feilaktige påstander om MMR-vaksinen slått rot, og skremt et større miljø fra å vaksinere barna sine.

I Europa er mange av landene som er rammet av utbrudd populære feriemål for nordmenn. Dette er den oppdaterte listen på land hvor det er fare for smitte.

 • Belgia
 • Bosnia Herzegovina
 • Frankrike
 • Georgia
 • Tyskland
 • Italia
 • Kasakhstan
 • Kirgistan
 • Polen
 • Romania
 • Serbia
 • Sveits
 • Tyrkia
 • Romania

Her kan du lese mer om status for smittefaren i hvert enkelt land.

Dersom nordmenn skal på reise til disse landene, kan det ifølge WHO være risiko for meslingsmitte. Voksne nordmenn er vaksinert mot meslinger dersom de har fulgt vaksinasjonsprogrammet i Norge.

Norske barn får MMR-vaksinen når de er 15 måneder gamle. Vaksinen er en del av barnevaksinasjonsprogrammet og er en kombinasjonsvaksine som gir beskyttelse mot meslinger, røde hunder og kusma.

Her kan du selv sjekke hvilke vaksiner du har.

Må vurdere å bli hjemme

Dersom familier med barn under 15 måneder skal til landene som er rammet bør de søke råd hos lege eller helsesøster i god tid. Da kan det være aktuelt å framskynde vaksinen eller tilby andre vaksiner.

– Vaksinen er godkjent for barn ned til ni måneder, og kan derfor gis før tiden – dersom de skal ut på reise. Tidlig vaksinering avhenger av hvor man skal reise, hvem man reiser med og hvor lenge man skal være borte, sier Riise.

Barn under ni måneder kan ikke få vaksinen.

– Foreldrene må selv vurdere om de vil ta med småbarn til områder med utbrudd, sier han.

Vaksinasjon ved ni måneder gir kun 85-90 prosent beskyttelse. Derfor må barn gis en nye dose ved 15 måneder.

Folkehelseinstituttet har ikke fått meldinger om at nordmenn er blitt smittet av meslinger hittil i 2017, men følger nå situasjonen nøye.

– Vi forventer tilfeller i Norge, nå som smitten er såpass utbredt mange steder i Europa, sier Riise.

Han understreker at vaksinasjonsdekningen i Norge er meget høy, og at det derfor ikke smittefare for barn under 15 måneder her i landet.

Årsaken til at norske barn ikke få vaksinen før 15 måneder er fordi den gir best effekt og lengst beskyttelse når barnet er så gammelt.

– Gir man vaksinen før det er det cirka 90 prosent beskyttelse, sier han.

Unødvendig sykdom

I flere land har smitten spredt seg via helsepersonell som jobber med smittede pasienter. Mesling-viruset har derfor spredt seg på legekontor og sykehus.

– Det er trist at det er så mange tilfeller, og at det også har skjedd dødsfall i Europa. Dette er en sykdom som enkelt kan forebygges ved vaksinasjon, sier Riise.

Ifølge europeiske smittevernmyndigheter er det trolig utbruddet i Romania som er starten på smitten som har spredt seg til andre land. I tillegg til over 5119 tilfeller i landet, er 24 mennesker døde etter sykdommen.