TALTE: Emmanuel Macron talte til sine følgere utenfor Louvre søndag kveld.
TALTE: Emmanuel Macron talte til sine følgere utenfor Louvre søndag kveld. Foto: Christian Hartmann / NTB scanpix

Macron med overlegen valgseier: – Landet vårt er splittet. Vi må samle oss

Emmanuel Macron blir Frankrikes nye president. I den første talen etter valgseieren understreket han at det var viktig å samle Frankrike.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

For tre år siden var det ingen som kjente til Emmanuel Macron (39).

Han har aldri tidligere stilt til valg, og startet bevegelsen En Marche! - Fremad, for litt over ett år siden.

Nå er han den yngste franske presidenten siden Napoleon, som var 30 år da han kom til makten i 1799.

– Takk, av hele mitt hjerte. Jeg vil ta dere på alvor og bruke all min energi til å gjøre meg verdig deres tillit, sa Macron etter at valgseieren var et faktum søndag.

Kampen mot terror

Frankrike har de siste to årene vært rammet av 20 terrorangrep. Macron lovet i sin første tale etter valgseieren å kjempe mot terrorisme, global oppvarming og for en bedre framtid for Frankrikes innbyggere.

– Jeg erkjenner at det er tvil, sinne og utrygghet i den franske befolkningen. Jeg vil tjene mitt land med ydmykhet for å bøte på dette, sa Macron, og rettet også oppmerksomheten mot Marine Le Pen.

– Til Marine Le Pen: landet vårt er splittet. Det er mye raseri der ute, det har vi sett. VI må kjempe mot all ulikhet, det er min oppgave å lytte til dere, og vi må sikre landet vårt. Vi må stå sammen, samle oss, sa han.

Erkjente nederlaget

Marine Le Pen erkjente like over klokken 20 søndag valgnederlaget.

– Jeg vil gratulere Macron med valgseieren. Det franske folket har stemt på kontinuitet. Takk til dere som stemte på meg, det var et modig valg, sa hun.

Emmanuel Macron sikret en større seier enn det meningsmålingene tydet på, med en oppslutning på 66,06 prosent. Marine Le Pen fra Nasjonal front får 33,94 prosent av stemmene, ifølge tall fra det franske innenriksdepartementet.

Dette betyr at rundt 20,8 millioner franskmenn har stemt på Macron, mens 10,8 millioner har stemt på Le Pen. Så langt har Marine Le Pen vunnet i to av Frankrikes 101 departementer. I begge disse departementene gjorde hun det godt i første runde.

Det ligger an til en valgdeltakelse på rundt 75 prosent, som er det laveste på 50 år. Samtidig ligger det an til at rundt 12 prosent av velgerne har stemt blankt eller ødelagt stemmesedlene sine. Dette er rekordhøyt, og understreker at mange nektet å velge mellom Macron og Le Pen selv om de møtte opp for å stemme.

Splittet

Macron vil etter alt å dømme ikke få noen enkel oppgave.

Som han selv sa i sin første tale er Frankrike splittet etter valget. Valgdeltakelsen er rekordlav, og flere TV 2 har snakket med i forkant av valget har vurdert å stemme blankt.

I første valgrunde så man også at det var dem i de store byene som stemte på Macron, mens folk fra landsbygda stemte på Marine Le Pen.

Macron ligger sent søndag kveld an til å få rundt 90 prosent av stemmene i Paris, mens Marine Le Pen har mistet en del av oppslutningen hun tidligere hadde i mer landlige områder.

For venstresiden har valget under valget ikke vært enkelt. Valget er blitt sammenliknet med å stå mellom en høyreekstrem og en bankmann. Macron har vært finansmann og økonomiminister i president Hollandes regjering.

– Eliten har materialisert seg i Macrons skikkelse, sa Le Pen under den siste debatten mellom de to presidentkandidatene.

– Hollande er gjenvalgt

Den politiske avstanden fra valgvinner Macron til sittende president François Hollande er ikke særlig stor, mener Frankrike-kjenner Raino Malnes.

– Nå er Hollande gjenvalgt, sier Malnes, som er professor i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo, til NTB.

– Når det gjelder politiske målsettinger og synet på hva som trengs i det franske samfunnet, er ikke avstanden fra Hollande til Macron all verden. De er begge to moderate sentrumspolitikere. Marine Le Pen sa i sin tale at velgerne hadde stemt for kontinuitet, og det har hun for så vidt rett i. Dette er kontinuitet, utdyper han.

Ja til Europa

Mens Marine Le Pen har gjort det klart at hun vil trekke Frankrike ut av EU og jobbe mot innvandring, mener Emmanuel Macron at samarbeidet med EU er svært viktig.

Erna Solberg (H) gratulerte Macron, og var søndag tydelig at det var bra Frankrike har valgt en president som vil jobbe for et sterkt samarbeid i Europa.

For tre år siden var Macron ukjent. I dag er han på alles lepper.

Les mer om frankrikes nye president her.

TV 2 / NTB