SLUPPET FRI: Disse 21 jentene ble sluppet fri i oktober. På bildet ser vi dem under et møte med presidenten i hovedstaden Abuja en uke senere. Sent lørdag ble 82 nye jenter sluppet fri. Foto: AFP/NTB Scanpix. 
SLUPPET FRI: Disse 21 jentene ble sluppet fri i oktober. På bildet ser vi dem under et møte med presidenten i hovedstaden Abuja en uke senere. Sent lørdag ble 82 nye jenter sluppet fri. Foto: AFP/NTB Scanpix. 

82 bortførte jenter sluppet fri

Familiene håper å finne deres barn på listene over løslatte

Jentene ble byttet mot Boko Haram-krigere som var i fangenskap hos nigerianske myndigheter.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

82 av jentene som har vært i fangenskap hos terrorgruppa Boko Haram er sluppet fri, melder nigerianske myndigheter.

Jentene har levd i fangenskap siden april 2014, da de ble kidnappet fra byen Chibok nord i landet. Væpnede menn som ga ut seg for på være vakter brøt seg inn på området til Government Girls Secondary School, og sa til jentene at de måtte følge med. Skolen, og flere andre bygninger i byen ble påtent.

Slapp fri terrorister

276 jenter ble bortført denne natten, men 57 av dem klarte å rømme i løpet av de påfølgende månedene.

Bortføringen satte i gang en større internasjonal kampanje #bringbackourgirls, som blant annet ble støttet av Michelle Obama.

Det har i løpet av disse tre årene blitt gjennomført forhandlinger, blant annet med bistand fra Sveits og den internasjonale Røde Kors-komiteen. I fjor høst ble 21 av jentene løslatt.

– Jeg kan bekrefte at 82 av jentene er sluppet fri, sier en nigeriansk minister som også er faren til to av jentene, ifølge Sky News. Som en del av avtalen løslater nigerianske myndigheter Boko Haram-terrorister som har sittet i fengsel. Hvor mange det er snakk om er foreløpig ikke kjent.

The Guardian har snakket med pårørende av jentene som venter spent på navnelister over de løslatte. De har høye forventninger.

– Dette er gode nyheter, og dette er en dag vi har ventet på. Nå håper vi at de siste jentene også blir sluppet fri, sier pastor Enoch Mark til BBC. Hans to døtre er blant de kidnappede, og det er uklart om de er blant jentene som har sluppet fri.

Fortsatt mange igjen

Jentene oppholder seg nå i Banki, nær grensen til Kamerun, hvor de gjennomgår medisinsk sjekk. Senere vil de bli fraktet til Maiduguru, som er hovedstaden i delstaten Borno. Det er ventet at de vil skal møte Nigerias president Muhammadu Buhari i løpet av søndagen.

Etter denne runden med løslatelser er det fortsatt rundt 110 jenter igjen i fangenskap av de som ble bortført i Chibok i 2014.

Boko Haram har i løpet av de siste årene bortført flere tusen mennesker, i tillegg til Chibok-jentene. Mange er rekruttert til å bli soldater. Mer enn 20.000 er drept og 2,3 millioner er på flukt. Det har vært hyppigere forekomst av selvmordsbomber og væpnede angrep de siste månedene.