utrolig video viser naturkreftene:

Arne (52) traff «vanndjevel» på tur: – Det var helt vanvittig!

Det utrolige værfenomenet røsket med seg familiens termoser og mat.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Lørdag formiddag var familien Jørgensen på skogstur i Trøgstad. Da de satt seg ned ved vannet Stortjern, oppdaget de plutselig noe som beveget seg i vannflaten.

– Sønnen min ropte plutselig «er det en fontene uti vannet?», forteller Arne Jørgensen (52) til TV 2.

Han tok straks opp kameraet og begynte å filme vannspruten på den andre siden av vannet, som beveget seg i rask fart mot familien.

Se den utrolige videoen øverst i saken!

Løftet sekker og termoser

I videoen kan man se en slags kraftig virvelvind som spruter opp vann og beveger seg over vannet.

– Den kom rett mot oss, og det var helt vanvittig å se. Da den kom helt inntil oss, ble vi helt spylt ned med vann, forteller Jørgensen.

I det virvelvinden når opp på land, tar den kraftige vinden tak i både løv og kvister, samt familiens sekker og turutstyr som blir kastet inn i skogen.

– Vi hadde termoser stående på bordet, men de ble kastet vekk av vinden. Det var mye vi ikke fant igjen etterpå, som for eksempel korken på ketsjupen, sier Jørgensen og ler litt.

FØR STORMEN: Slik så det ut før virvelvinden traff leirplassen til familien Jørgensen. Fra venstre er Mats, Oskar, pappa Arne og Marte. FOTO: Privat
FØR STORMEN: Slik så det ut før virvelvinden traff leirplassen til familien Jørgensen. Fra venstre er Mats, Oskar, pappa Arne og Marte. FOTO: Privat

Familien synes det hele var et morsomt møte med naturkreftene, men forteller at hunden de hadde med ble redd og gjemte seg under et bord.

– Det var virkelig sterke krefter, det kjente vi, sier han.

Meteorolog: – Vanndjevel

Ifølge Storm-meteorolog Beathe Tveita, var værfenomenet familien støtte på en virvelvind av den djevelske typen.

– Over land kan det gjerne danne seg lokale virvelvinder der bakken blir varmet opp og temperaturen er lavere i høyden, typisk nå om våren. De dannes gjerne i finvær når det er lite vind, forklarer hun.

Ifølge familien Sørensen så det ut til at virvelvinden ble dannet akkurat i vannkanten.

– De kan også dannes over vann, og på engelsk kalles denne gjerne «water devil» eller «steam devil», sier hun.

Ifølge Wikipedia kan virkelig store varianter av vannvirvelvinder bli opp mot 200 meter i diameter og 500 meter høye. Dette skjer imidlertid som regel på store vannflater, som The Great Lakes mellom USA og Canada.