Alexis (28) overlevde terrorangrepet mot bataclan i paris:

Mener terrorfaren øker hvis Le Pen blir president

PARIS (TV 2): 28-åringen mener Marine Le Pens konfronterende retorikk og politikk er farlig for Frankrike, og vil stemme Emmanuel Macron på søndag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Du kan få tilbake deler av ditt gamle liv, men det kan aldri bli helt det samme. En del av deg blir alltid dratt tilbake til angrepene, sier Alexis Lebrun.

TV 2 treffer 28-åringen på Place de la Republique i Paris. Konsertlokalet Bataclan ligger bare 300 meter unna.

Alexis hadde sett bandet Eagles of Death Metal før, og hadde gledet seg til å se dem igjen.

Spilte død

Men plutselig snudde konsertopplevelsen til et grusomt terrorangrep.

– Jeg stod til høyre, rett foran bassisten da vi plutselig hørte skyting. Det tok noen sekunder før vi skjønte hva som skjedde, skyting er ikke noe vi er vant til å høre i Paris. Jeg trodde først det var noe i veien med lydanlegget, forteller han.

90 mennesker ble drept på Bataclan 13. november 2015. Totalt ble 130 mennesker drept i terrorangrepene i Paris den kvelden.
90 mennesker ble drept på Bataclan 13. november 2015. Totalt ble 130 mennesker drept i terrorangrepene i Paris den kvelden. Foto: Ole Ebbesen/TV 2

Sammen med en gruppe mennesker spilte han død i nesten halvannen time mens massakren pågikk.

– Da politiet kom inn fant de oss slik. Mennesker som lot som om de var døde. Det var det vi gjorde.

– Men jeg vil helst ikke gå inn i ytterligere detaljer om det som skjedde den kvelden, sier han bestemt.

90 mennesker ble drept på konsertlokalet Bataclan. Totalt ble 130 mennesker drept i terror i den franske hovedstaden fredag 13. november 2015.

– Ingenting som tyder på at dette vil stanse

Siden angrepet på satiremagasinet Charlie Hebdo i januar 2015, har Frankrike blitt rammet av om lag 20 mindre og større angrep. Rundt 240 mennesker har blitt drept av terror.

Antallet pårørende, overlevende og øyenvitner, som skal leve videre med grusomme opplevelser og savn stiger. Alexis har engasjert seg i en av pårørendeorganisasjonene, Life for Paris.

– Vi har blitt mange som er i samme situasjon. Dessverre, sier Alexis.

Og han tror landets neste president altfor raskt vil måtte håndtere nye hendelser og angrep.

– Det er ingenting som tyder på at dette vil stanse. Jeg vet ikke hvilket mirakel som må til for at det skal ta slutt.

Frykter Le Pen som president

Frankrike har vært i konstant unntakstilstand siden terrorangrepene i Paris i november 2015. Terror har også vært en del av den franske presidentvalgkampen.

Søndag skal Frankrike velge ny president. Alexis Lebrun mener terrortrusselen mot Frankrike må være en prioritet for den som blir valgt.
Søndag skal Frankrike velge ny president. Alexis Lebrun mener terrortrusselen mot Frankrike må være en prioritet for den som blir valgt. Foto: Guillaume Souvant Eric Feferberg

– Du kan ha så mange politifolk og soldater i gatene som du vil, men hvis noen ønsker å drepe og er beredt til å dø selv, vil vedkommende alltid lykkes, sier Alexis.

Han mener løsningene de to kandidatene har presentert i valgkampen har vært for enkle, men han er særlig kritisk til Marine Le Pen fra det høyrepopulistiske Nasjonal Front.

Han mener Le Pens konfronterende retorikk og politikk vil gjøre Frankrike enda mer terrorutsatt.

– Personlig mener jeg folk går i en felle om de tror de høyreekstreme kan beskytte dem. Tvert imot tror jeg det vil føre til flere angrep. De sette folk og grupper opp mot hverandre, noe som bare vil føre til mer terror, sier han.