Lillestrøms keeper Daniel Fernandes er tatt i doping.
Lillestrøms keeper Daniel Fernandes er tatt i doping. Foto: Roald, Berit

Lillestrøms keeper tatt i doping

LSK-keeper Daniel Marcio Fernandes (33) har avlagt en positiv dopingprøve. TV 2s dopingekspert reagerer på manglende dokumentasjon på spillerens forklaring.

LSK skriver på sine hjemmesider at Fernandes har testet positivt på stoffet Dextroamfetamin, som vangligvis benyttes til behandling av ADHD.

Stoffet ble funnet i en prøve tatt etter kampen mot Sandefjord 2. april i år. 33-åringen har spilt tre av LSKs kamper denne seongen. Han oppga medsinbruken før prøven ble tatt, men har ikke søkt om fritak for den.

Klubben sier de har valgt å utestenge Fernandes fra alle felles treninger og kamper inntil videre.

– Mangler dokumentasjon

Lilletrøm ble kjent med saken torsdag, men det ble ikke gjort offentlig før i dag lørdag.

– Det var fordi jeg var på reise med sponsorer. Vi ville også bruke tid på å snakke om hvordan vi skulle håndtere dette og informere blant annet Fotballforbundet, sier daglig leder Robert Lauritsen i LSK til TV 2.

Han er overrasket og sjokkert over at dette kunne skje. Lauritsen forteller at spilleren ikke opplyste til klubbens lege at han tok medisin for ADHD da han ble spurt om han tok medisiner for noe. Fernandes har også gjennomført Ren utøver-kurset.

– Er ikke det naivt gjort av en 33 år gammel toppidrettsutøver ikke opplyse om medisinen?

– På dette nivået skal man være så oppegående at man oppgir slikt. Det er informasjon vi skal ha. Det er jo også slik at dersom han hadde oppgitt medisinbruken, ville vi søkt om å få fritak til å bruke den, sier Lauritsen.

– Har dere sett dokumentasjon på diagnosen?

– Nei, vi har ikke sett det. Men vi vet det foreligger noen dokumenter, som vi venter på å få se. Den dokumentasjonen vil være viktig for hans sak. Vi måtte ha sendt den inn før sesongen for å få fritak.

– Det er rart at han ikke har den dokumentasjonen med seg. Utøver i toppdivisjoner blir jo testet innimellom, vil jeg tro. Når du tar forbudte stoffer, har du behov for å ha den dokumentasjonen med deg, sier TV 2s dopingekspert Mads Kaggestad.

Han varsler nå at Lillestrøm også vil stramme opp egne rutiner.

– Vi må lære av dette. Vi må være mer nøye. Spillerne må skjønne at all informasjon må oppgis til legen.

– Ha skjer om han blir dømt?

– Det har vi ikke diskutert ennå. Vi har kontrakt med ham ut året. Han er 33 år gammel, kanskje kommer vi til en enighet om noe. Men han er vår ansatt og vi skal ta vare på ham nå. Han er langt nede.

Kaggestad tror på mild dom

TV 2s fotballekspert Jesper Mathisen er skuffet over saken.

– Det er alltid trist og kjedelig når idrettsutøvere blir tatt i doping. Doping er doping for de som skal kontrollere, selv om dette skal være medisiner som ikke er brukt med tanke på å heve prestasjoner, men det må være likhet for loven. Så får vi se hvordan dette går, sier TV 2s fotballekspert Jesper Mathisen.

TV 2s dopingekspert Mads Kaggestad sier han tror det vil gi formildende omstendigheter for Fernandes om det stemmer at han har ADHD-diagnose.

– Da kan han får en dom på tre-fire måneders utestengelse om han kan dokumentere diagnosen. Men det er jo en stor tabbe ikke å opplyse om det. Det er også en grunn til at det står på forbudslisten. Det gir en sentralstimulerende effekt som kan være gunstig i situasjoner der man må være på, slik som en keeper gjerne må være, sier Kaggestad.

– Bør ikke spillerne være ryddigere?

– Det er til syvende og sist spillernes ansvar. De må ha kontroll og være bevisste. Jeg vil tro at det er mange utøvere rundt forbi som bruker medisiner som er innom dopinglisten, sier Mathisen.

Den tidligere Start-spilleren sier at de før hver sesong måtte opplyse klubben om hva de gikk på.

– Vi måtte skrive ned alt, som medisiner allergier og astma. Dette ble sjekket av fysioterapeut og lege. Det var ganske bevisst i Start og jeg tror nok det er det i alle klubber. Dette ble også gjort når det kom inn nye spiller. Selv hadde jeg astma tidlig i karrieren og måtte da søke om medisinsk fritak for å få alle de nødvendige sertifikatene. Jeg måtte gjennom det samme på aldersbestemte landslag.

Han tror ikke keeperens fravær betyr mye sportslig for Lillestrøm.

– De har to jevngode keepere og han så ikke mye bedre ut enn Arnold Origi i første kamp. Det er ikke så stort tap sportslig, men det er nok en spesiell stemning i laget, sier Mathisen.

Begynte på medisinen i USA

Nå vil Fernandes sammen med sin advokat med kompetanse på dopingsaker skrive et svar til Antidoping Norge. Påtalenemnden i Antidoping Norge vil vurdere om det foreligger grunnlag for at saken skal påtales til NIFs domsutvalg. Lillestrøm sportsklubb tar avstand fra doping og ser svært alvorlig på saken.

– Dette er alvorlig, og vi utestenger Fernandes fra treninger og kamper selv om vi foreløpig bare har fått svar på A-prøven og det ikke foreligger noen dom, sier daglig leder Robert Lauritsen på LSKs hjemmesider.

Lillestrøm skriver at Fernandes fikk forskrevet Dextroamfetamin av lege da han spilte fotball i USA for medisinsk behandling av diagnosen ADHD. I 2015 spilte han for San Antonio Scorpions, før 2016 ble tilbragt med Rayo Oklahoma City.

– Han fikk diagnosen ADHD og fikk foreskrevet medisinen av legen i USA. Han ble aldri gjort kjent med at den sto på dopinglisten og fortsatte å bruke den i Norge. Han oppga også medisinen da han ble testet. Han trodde ikke den var ulovlig. Hadde han visst det, ville han søkt om medisinsk fritak, sier spillerens advokat, Morten Justad Johnsen.

– Det som er viktig at dette ble tatt i forbindelse med hans medisinske diagnose. Han har ikke tatt det for å forbedre prestasjonene.

– Har han ikke oppgitt til Lillestrøm hvilke medisiner han går på?

– Det vet jeg ikke. Det må du høre med Lillestrøm om, sier advokaten.

Johnsen sier at spilleren er «utrolig lei seg».

– Vi kommer nå til å samarbeide med Antidoping Norge for å bringe alle fakta på bordet for å se hvor vi står. Jeg har nettopp fått saken og har derfor ikke dannet meg et bilde juridisk.