DEN GANG DA: Skipsreder Torstein Hagen om bord på Viking Cruise sammen med ordfører Trude Drevland i Bergen, 15. mai 2015. Det var like etter dette korrupsjonssaken startet.
Foto: Erik Ask / NTB scanpix
DEN GANG DA: Skipsreder Torstein Hagen om bord på Viking Cruise sammen med ordfører Trude Drevland i Bergen, 15. mai 2015. Det var like etter dette korrupsjonssaken startet. Foto: Erik Ask / NTB scanpix

Skipsreder Torstein Hagen: – Jeg synes synd på Trude Drevland

– Jeg synes det er ufortjent at hun har fått livet sitt forandret, sier redertoppen om saken i dag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

For to år siden ble skipsreder Torstein Hagen, ordfører i Bergen Trude Drevland og havnedirektør Inge Tangerås siktet for korrupsjon.

Men statsadvokaten henla siktelsen i desember.

I dag møtte Torstein Hagen TV 2. Han sier at det er mye i saken som har blitt misforstått av publikum.

– Men det viktige er å se fremover. Men det har ikke vært noe hyggelig å ha vært under politietterforskning.

Han understreker at han synes mer synd på Drevland og Tangerås.

– De har jo fått livene sine totalt forandret etter dette, og det beklager jeg sterkt. Det synes jeg er ufortjent, men det er ikke jeg som er dommer.

– Hva med ditt liv?

– Det var ikke noe hyggelig. Men såpass får man tåle, synes jeg.

Drevland-saken

22. juni 2014 var Drevland og sønnen i Venezia som gjester hos rederen Torstein Hagen. De fløy ned i hans privatflyet hans, og bodde på luksushotell. Med på denne turen var også havnedirektøren i Bergen, Inge Tangerås.

Senere tok Hagen kontakt med Drevland fordi han ønsket å få endret regelverket for Norsk Internasjonalt Skipsregister (NIS), slik at hans skip kan få hjemmehavn i Bergen: «Jeg håper jo at hvis det kommer fra deg ville spørsmålet få den aller gunstigste behandling.» skrev han i mailen.

Drevland tok deretter kontakt med sin venninne og partikollega næringsminister Monica Mæland og ber om at reglene endres ««Dersom det ikke skulle være mulig (…) vil jeg beklage det på det sterkeste. Jeg tillater meg å håpe på en raus og velvillig vurdering». 30 mars i år var det nye regelverket på plass.

Til store protester fra bergensere døpte Drevland cruiseskipet i Vågen i Bergen på nasjonaldagen. Senere i mai dro ordføreren, sammen med sin mann og barn, på minicruise med skipet til Oslo.

Senere ble det kjent at Drevland og hennes venninne Marit Warncke, administrerende direktør for Bergen Næringsråd, hadde takket ja til et lengre cruise i Middelhavet, til en verdi av 100.000 kr. Det ble senere avbestilt, ifølge Drevland på grunn av «årsaker utenfor min kontroll».

Det ble opprettet politisak 28. mai. Allerede 1. juni ble saken henlagt. Etterforskningen mot havnesjef Tangerås fortsatte. Drevland oppga flere ganger uriktige og mangelfulle opplysninger til pressen. 15. juni holdt hun pressekonferanse, hvor hun sa at hun i perioder slet med korttidshukommelsen.

Etter mange reaksjoner på den raske henleggelsen, ble det 1. september bestemt at saken skulle etterforskes på ny. Ordføreren tok da ut ulønnet permisjon.

18. september 2015 bekrefter politiet at det er tatt ut siktelse mot både Drevland og Tangerås. Men 16. desember 2016 melder Hordaland Statsadvokatembete at saken er henlagt på bevisets stilling.