SÅ NÆR: Eliud Kipchoge gjorde et fantastisk løp og knuste sin egen personlige rekord, men det var ikke mye jubel å spore etter målgang. REUTERS/Alessandro Garofalo
SÅ NÆR: Eliud Kipchoge gjorde et fantastisk løp og knuste sin egen personlige rekord, men det var ikke mye jubel å spore etter målgang. REUTERS/Alessandro Garofalo

27 sekunder unna magisk maraton-rekord

Eliud Kipchoge var nær ved å skrive historie da han forsøkte å løpe maraton på mindre enn to timer.

Den 32 år gamle kenyaneren krysset målstreken etter 2 timer og 26 sekunder. Han slo dermed Dennis Kimettos verdensrekord på 2:02:57, men mislyktes i forsøket på å bli den første løperen som klarer å gjennomføre et maraton på under to timer.

– Det er fryktelig fort. Ekstremt fort. Det overrasker meg ikke at han klarte den tiden når du så hvordan han avsluttet i OL i Rio. Det var en paradeoppvisning, sier TV 2s friidrettsekspert Johan Kaggestad.

– Det er fire titusenmetere pluss to kilometer på 28 minutter og 20 sekunder per ti tusen uten pause. Det er helt vilt. Det er bare til å riste på hodet av. Ingen av dagens nordmenn klarer én titusenmeter på 28.20, fortsetter han.

Kipchoges tid ble først oppgitt til 2 timer og 24 sekunder, men den ble senere justert to sekunder av arrangørene.

Serverte drikke fra mopeder

Løpet godkjennes heller ikke som ny verdensrekord. Ifølge AP ble det benyttet blant annet løpere som hjalp kenyaneren med å holde farten oppe, og drikke ble servert fra mopeder. Dermed godkjennes ikke rekordløpet av det internasjonale friidrettsforbundet.

– De andre rekordløpene er også i høyeste grad regissert. Det er flate maratonløyper med harer som er hentet inn for spesielle oppgaver, og med enorme pengepremier for å ta rekorden, sier Kaggestad.

Sterke maratonløpere som Lelisa Desisa fra Etiopia og Zersenay Tadese deltok også i Breaking2-prosjektet som Nike arrangerte, men de mislyktes i sine forsøk.

Måneder med forberedelse

Med rundt 11 kilometer igjen av løpet lå Kipchoge an til å bryte den magiske grensen på to timer. Men så begynte kreftene å ta slutt, og selv om han prøvde å spurte opp den siste langsiden, holdt det ikke helt inn.

– Mentalt var jeg fullt og helt innstilt på de to timene, men den siste kilometeren lå jeg etter skjema. Denne reisen har vært fin – det har vært sju måneder med full innsats, sier Kipchege ifølge BBC.

Johan Kaggestad tror det er et tidsspørsmål før totimersgrensen brytes.

– Det virker sannsynlig nå, men jeg trodde det skulle ta lenger tid å klare det. Nå er det like ved. Rekorden er en kolossal forbedring sammenlignet med den forrige rekorden. En forbedring på to-tre prosent er oppsiktsvekkende, men det er ingen sensasjon når du har sett ham løpe, sier TV 2s ekspert.

– Hvor fort kan menneskekroppen løpe et maraton?

– Det kan ikke gå i null, som Hjallis (legendarisk skøyteløper) sa, men marginene blir vanskeligere og vanskeligere å realisere. Men dagens rekordhopp er kolossalt stort i verdensrekordutvikling, sier Kaggestad.

Maratonløpet ble avviklet på Formel 1-banen i Monza. Nike betalte de tre løperne for å droppe maratonløpene i London og Berlin og i stedet satse alt på rekordforsøket. Bare noen få utvalgte medier fikk lov til å følge rekordforsøket.