MASKERT SVØMMER: Katinka Hosszu´med masken hun bruker under styrketrening. 
MASKERT SVØMMER: Katinka Hosszu´med masken hun bruker under styrketrening.  Foto: Katinka Hosszu/Instagram

Svømmestjernens treningsbilder får folk til å stusse

Tredobbel OL-vinner Katinka Hosszú drar aldri på høydetrening. Istedet bruker hun denne masken.

Katinka Hosszú er kanskje verdens fremste kvinnelige svømmer for øyeblikket, og i særdeleshet den som har kapitalisert mest på sin status som idrettsprofil.

Via nettet markedsfører hun seg selv med bruk av sitt eget merkenavn «Iron Lady».

På Instagram deler hun jevnlig treningsbilder både fra land og i vann, men det er særlig noen av bildene som er litt utenom det vanlige - og som får folk til å stusse.

I styrketreningslokalet er hun ofte avbildet med en maske i ansiktet. Det florerer av spørsmål på hennes Instagram-profil om hva masken er, og hvilken nytte den gjør.

– Jeg får mange spørsmål om masken. Mange er interessert i den, ler Hosszú til TV 2.

– Det gjør det vanskeligere å puste. Det er god trening, spesielt for en svømmer som ikke kan puste hele tiden i vannet, forklarer hun.

Hosszú er i Norge for å delta i Bergen Swim Festival i Alexander Dale Oen arena, noe hun har lagt seg til for vane. Det ble ingen endring på planene etter at hun tok tre OL-gull i fjor.

I BERGEN: Katinka Hosszú møtte TV 2 i AdO arena.
I BERGEN: Katinka Hosszú møtte TV 2 i AdO arena.

– Simulerer høydetrening

Personen som er ansvarlig for Hosszús treningsopplegg er hennes eksentriske amerikanske ektemann og trener Shane Tusup.

– Hun er den perfekte idrettsutøver. Hun har massevis av talent, og elsker å jobbe hardt. Mitt største problem er å finne måter å utfordre henne på trening, forklarer Tusup til TV 2.

Som et ledd i dette begynte de å trene med disse maskene, for mange kjent som høydetreningsmasker.

– Det simulerer høydetrening, men det er i en litt annen form, sier treneren.

– Det stimulerer ikke til økning i røde blodceller, men det simulerer hvor vanskelig det er å puste. Det er en god ting å bruke, og det er en god ting å prøve. Vi liker å prøve nye ting, se om vi liker det, og eventuelt ta det med videre.

Høydetrening driver ikke ungareren, kjent for å svømme veldig mange konkurranser og veldig mange øvelser, med. Likevel har hun til tider vært så godt trent, og så suveren, at dopingbeskyldningene har kommet offentlig uten noen form for bevis.

Big business

Effekten av høydetreningsmaskene er svært omstridt, men virker likevel å være kommet for å bli hos Katinka Hosszú. Litt hjelper det nok også at det bidrar til bildet av henne som en tøffing, og at det skaper aktivitet på hennes sosiale medier-kontoer.

Hun blir sammenlignet med Batman-skurken Bane, og har også fått laget en maske som gjør at hun ligner på Jokeren.

Ikke det at Hosszú trenger å kle seg så veldig ut for å ligne på en actionhelt. I hjemlandet Ungarn gir hun ut en egen tegneserie med superhelten «Iron Lady».

Det er bare toppen av en bedrift med flere titalls ansatte. Etter OL-suksessen startet hun sågar en egen svømmeklubb, Iron Aquatics. Den klubben teller allerede 500 medlemmer med stort og smått, hevder paret.

Joker is back #IronNation #IronLady #IronAquatics #HWAPO

Et innlegg delt av Iron Lady (@hosszukatinka)