«MIRAKEL»: Emma har fått cellegift og strålebehandling i flere år, og trodde ikke hun kunne bli gravid. Hun kaller sønnen Phoenix for et mirakel.
«MIRAKEL»: Emma har fått cellegift og strålebehandling i flere år, og trodde ikke hun kunne bli gravid. Hun kaller sønnen Phoenix for et mirakel. Foto: Privat/GoFundMe

Emma (38) har uhelbredelig kreft – stoppet behandlingen for å bære frem sønnen

– Jeg visste med én gang at jeg skulle ha den babyen, sier den nybakte moren, som stoppet kreftbehandlingen i strid med legenes råd.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

38 år gamle Emma Johns fra Harrow utenfor London har uhelbredelig brystkreft med spredning, og har i flere år fått cellegift og strålebehandling.

I 2015 fikk hun den grusomme beskjeden fra legene om at hun mest sannsynlig ikke ville leve lenger enn to år.

Mer enn to år senere lever hun imidlertid fortsatt, og har opplevd et utrolig mirakel.

– Legene kalte meg inn for et krisemøte, og jeg visste at det var dårlige nyheter, forteller hun i et intervju med britiske DailyMail.

Legen ga imidlertid Emma beskjed om at de hadde funnet noe annet enn kreft i kroppen hennes; hun var gravid.

Stoppet behandling

Etter all behandlingen hadde Emma fått beskjed om at hun ikke kunne bli gravid lenger. Sjokket var derfor stort da hun fikk legens beskjed.

– Jeg var i sjokk. På ultralyden forventet jeg å se et foster på størrelse med en cashewnøtt, men i stedet var det en fullvokst 18 uker gammel baby som sugde på tommelen. Der og da visste jeg at jeg skulle ha den babyen, sier hun.

NYTER TIDEN SAMMEN: Legene har gitt Emma dødsdommen. Likevel har hun ikke gitt opp kampen om å finne en behandling som gjør at hun får lengre tid med sønnen. FOTO: PRIVAT/GoFundMe
NYTER TIDEN SAMMEN: Legene har gitt Emma dødsdommen. Likevel har hun ikke gitt opp kampen om å finne en behandling som gjør at hun får lengre tid med sønnen. FOTO: PRIVAT/GoFundMe

Til tross for at legene anbefalte henne å bryte svangerskapet for å fortsette behandlingen, gjorde Emma det motsatte. Hun nektet å motta behandling for en periode, og bestemte seg heller for å bære frem barnet.

I desember i fjor fødte hun sønnen Phoenix.

– Han var så liten, og jeg kunne ikke tro det. Jeg følte et overveldende ønske om å passe på ham og være der for ham gjennom alt, sier hun.

Fikk diagnose ett år etter bryllupet

Emma fikk kreftdiagnosen da hun var 34, bare ett år etter at hun giftet seg med ektemannen Matt.

– Diagnosen snudde livet mitt opp-ned, forteller hun til DailyMail.

Samtidig forteller 38-åringen at kreftsykdommen har gitt henne et nytt syn på livet.

– Da jeg fikk dødsdommen, ble øynene mine åpnet. Jeg innså plutselig at det meste vi bryr oss om i livet betyr absolutt ingenting, sier hun.

– Kreft er en grusom sykdom, men det har fått meg til å verdsette de små tingene. Jeg bestemte meg for å være takknemlig, uansett hva, for noe hver dag, sier hun.

Kronerulling for immunterapi

Gjennom en kronerulling på nett samler familien inn penger til en ny type behandling som de håper kan redde Emma.

Behandlingen skjer med medisinen Pembrolizumab, som brukes i immunterapi. I Norge er medisinen godkjent for behandling av føflekkreft og lungekreft.

«Før kreften var jeg en selvsikker, utadvent, uavhengig og aktiv person med en tørst for eventyr. Etter de endeløse rundene med cellegift og stråling, føler jeg meg kun som en skygge», skriver Emma på innsamlingssiden.

«Jeg våkner opp hver dag utslitt og i smerter. Likevel tar jeg på meg et smil hver eneste dag for dem jeg elsker».

Samtidig takker hun for den massive støtten hun og familien har mottatt.

– Jeg visste at mennesker er iboende gode, men dette har bekreftet for meg at livet er vakkert og at det alltid er håp, sier hun til DailyMail.