Et delt Frankrike går til valg: – Tenk at vi skulle havne her

BRETAGNE / PAS-DE-CALAIS, FRANKRIKE (TV 2): Fredag var siste dag med valgkamp i Frankrike før presidentvalget på søndag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– EU har vært svært gunstig for oss. Før måtte alt gjennom tollen, alt måtte kontrolleres og sjekkes. Det var veldig komplisert.

Østersbonde Stephane Quemerais er sikker i sin sak. Frankrike må stemme frem sentrumskandidaten Emmanuel Macron som president på søndag.

– Jeg tør ikke engang tenke på hva som ville skje om Marine Le Pen blir valgt, det ville være slutten på Frankrike, sier østersbonden bestemt til TV 2.

Macron populær i Bretagne

TV 2 treffer 46-åringen på farmen i Le Mont-Saint-Michel-bukten, helt vest i Frankrike. En stor del av buktens areale brukes til østers og blåskjell-produksjon. Stephane er en av 14 østersfarmere, og årlig produserer han om lag 300 tonn med østers. Mye konsumeres i Frankrike, men en del eksporteres også ut til utlandet. Derfor er EU et viktig tema for 46-åringen i presidentvalgkampen.

– Jeg har alltid drevet med handel og eksport. Vi trenger noen med en åpen holdning. Å lukke seg selv inne, vil ikke gagne noen, særlig ikke for oss her i Bretagne, sier Stephane.

Med unntak av hovedstaden Paris var det her i Bretagne sentrumskandidaten Macron gjorde det best i første runde av det franske presidentvalget. I departementet der Stephanes østersfarm ligger, Ille et Villaine, fikk Macron en oppslutning på 30,2 prosent, mot 14 prosent for høyrepopulisten Le Pen.

– Jeg stemte ikke på Macron i første runde, innrømmer Stephane.

– Men jeg kommer selvsagt til å stemme på ham på søndag. Jeg syns han er brilliant, svært intelligent. Åpen og diplomatisk.

Fiske, handel og turisme er viktige næringer i denne delen av Frankrike, og mange av innbyggerne TV 2 treffer i kystbyen Saint-Malo forteller at forholdet til resten av Europa er viktig for dem.

– Jeg mener at Frankrike fortsatt skal være medlemmer av EU. For meg er dette det viktigste, forteller en av innbyggerne TV 2 treffer i Saint-Malo.

Velkommen til Le Pen-land

Mens Macron gjorde det godt på vestkysten av Frankrike i første runde av presidentvalget 23. april, fikk høyrepopulisten Marine Le Pen sterk oppslutning nord, øst og sør i landet.

TV 2 treffer bonden Philippe Delattre (48) i Pas-de-Calais i Nord-Frankrike. Med sin industridød og gårdbrukere som sliter økonomisk, kalles dette gjerne det glemte Frankrike. Sammen med kona Claudine er Philippe i fjøset fra klokka seks om morgenen. Han ønsker seg en melkerobot, men har ikke råd til investeringen.

– Med den melkeprisen vi har nå så er det ikke tid for nyinvesteringer, sukker Philippe.

Økonomien er stram, og ekteparets kjøpekraften har gått ned. Philippe tjente betydelig mindre i fjor enn året før, delvis på grunn av Europas dårlige forhold til Russland, som rammer franske melkebønder. Sanksjonene etter annekteringen av Krim gjør at fransk melk ikke lenger kan eksporteres.

Vil stemme Le Pen

Beaumetz-les-Aires, hvor gården hans ligger, har bare 230 innbyggere. Her vant Le Pen den første valgrunden. 59 velgere stemte på Le Pen.

Beaumetz er en høyrebastion og bonden Philippe stemte på konservative Francois Fillon, som fikk nest flest stemmer. Macron fikk bare 19 stemmer i Beaumetz.

Philippe synes Le Pen har gode forslag i innvandringspolitikken. Han synes forslaget å stenge grensene er godt, ellers blir det rene invasjonen av innvandrere. Det er allerede langt på vei for mange allerede, mener han.

Valget i Frankrike:

  • Sentrumskandidaten Emmanuel Macron (39) og ytre høyres Marine Le Pen (48) møtes til endelig valgduell 7. mai.
  • Macron startet bevegelsen En Marche! - Fremad, for litt over ett år siden.
  • Macron har vært finansmann og økonomiminister i president Hollandes regjering.
  • Han er for globalisering, EU og ønsker å reformere det franske arbeidslivmarkedet.
  • Han er gift med 24 år eldre Brigitte, som var hans lærer på videregående. De har ingen barn sammen.
  • Marine Le Pen overtok ledervervet i det høyrepopulistiske Nasjonal Front i 2011 fra sin far, Jean-Marie Le Pen.
  • Hun er utdannet advokat, og er innvalgt i EU-parlamentet.
  • Hun er mot EU, innvandring og ønsker mer proteksjonisme.
  • Hun er to ganger skilt, trebarnsmor og er sammen med Nasjonal Front-figur Louis Aliot.

Han er egentlig ingen overbevist Marine Le Pen-tilhenger, men stemmen hans går likevel til henne på søndag.

– Tenk at vi skulle havne her. Det betyr at det går riktig dårlig med Frankrike for tiden, sier bonden.

Solid forsprang for Macron

De siste meningsmålingene tatt etter TV-debatten mellom de to kandidatene, viser at Macron har økt forspranget på Le Pen. En måling utført for TV-kanalen BFM gir sentrumskandidaten en oppslutning på 62 prosent, mot 38 prosent for Le Pen.

Østersbonden Stephane Quemerais er sikker på at Macron blir valgt til landets neste president på søndag.

– Det kommer til å bli Emmanuel Macron. Det er jeg helt sikker på, sier han bestemt.

– Men folk må gå ut å stemme for at det skal skje, de kan ikke bli sittende hjemme på valgdagen.