Herman Webster Mudgett bedre kjent som Henry Howard Holmes, er en av USAs første seriemordere. Han ble hengt i 1896. Nå skal graven åpnes.
Herman Webster Mudgett bedre kjent som Henry Howard Holmes, er en av USAs første seriemordere. Han ble hengt i 1896. Nå skal graven åpnes. Foto: Wikimedia Commons

slapp «Djevelen i White City» unna galgen?

Åpner graven til myteomspunnet seriemorder

H.H Holmes ble en av tidenes mest mystiske og fryktede skikkelser. Nå skal slektninger få svar på gåten som har hjemsøkt dem i over hundre år.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mytene rundt H.H. Holmes, svindleren, drapsmannen, bigamisten og kvakksalveren, har vokst seg store de siste 120 årene etter hans død.

Han ble den første seriemorderen som fikk massiv medieomtale etter at han ble fengslet 17.november 1894 i Boston.

Holmes skal ha bygget et eget drapshotell i Chicago, komplett med fallemmer, gasskamre og et krematorium. Han skal ha drept mennesker og ha solgt likene til medisinsk forskning.

Hotellet, kalt «Murder Castle» av media, brant ned under mystiske omstendigheter noen år etter at Holmes døde.

Bedrager

Av det som er mulig å dokumentere rundt livet til Holmes, er det brakt på det rene at han livnærte seg av forsikringssvindel, salg av falske medisiner og bedrageri.

Holmes skal ha drevet et hotell i Chicago i forbindelse med verdensutstillingen i byen i 1893. Ifølge ubekreftede avishistorier skal en rekke ofre har blitt drept der i hemmelige rom. Huset ble døpt «Murder Castle»
Holmes skal ha drevet et hotell i Chicago i forbindelse med verdensutstillingen i byen i 1893. Ifølge ubekreftede avishistorier skal en rekke ofre har blitt drept der i hemmelige rom. Huset ble døpt «Murder Castle»

Flere mennesker, blant dem flere barn, forsvant etter å ha vært i kontakt med mannen fra New Hampshire.

Tabloidhistorier

Han hevdet i et betalt intervju at han var besatt av Djevelen og hadde drept 27 mennesker. Kiosklitteratur og sensasjonelle tabloidaviser hevdet at han drepte over 200 mennesker.

Holmes ble døpt til «Djevelen i White City» etter den nye forlystelsesbydelen som ble bygget i Chicago forbindelse med verdensutstillingen i 1893.

Flere av de angivelige ofrene var i live da han tilsto i et intervju han fikk betalt flere tusen dollar for. Hvor mange han tok livet av, vil trolig aldri blir kjent.

Da han rolig og avbalansert spaserte opp trappene til galgen i Moyamensing-fengselet i Philadelphia 7.mai 1896, var han bare dømt for ett drap.

Politiet og private etterforskere kunne imidlertid bevise at han sto bak minst ytterligere åtte drap på kvinner, barn og en tidligere forretningsforbindelse.

Nå har etterkommere av Holmes fått tillatelse til å åpne graven. I flere tiår etter hans død gikk det rykter om at han hadde bestukket fengselsbetjentene og fikk en annen fange hengt i hans sted. Selv skal han har rømt til Sør-Amerika.

Åpner graven

I samarbeid med University of Pennsylvanias Department of Anthropology skal etterkommerne John og Richard Mudgett samt Cynthia Mudgett Soriano få hans grav i Pennsylvania åpnet, skriver New York Daily News.

– Ideen om at det ikke er ham i den graven er absurd, sier historikeren Adam Selzer til Chicago Tribune.

– Hans død ble bevitnet av 70 mennesker, mange av dem kjente ham. Holmes var en patologisk løgner og en svindler. Da han satt i fengsel satt han og diktet opp historier om sine egne forbrytelser.

History Channel skal lage et program om åpningen av graven.

Kilder: New York Times, Chicago Tribune, New York Daily News, Mediadrome.