Due laget narkoreir av brukte sprøyter

Politibetjent tok skremmende bilde under rutinekontroll: – Dette viser den triste virkeligheten.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En kanadisk politibetjent har lagt ut bildet du ser øverst på sin Twitter-side.

På bildet ser man en vask full av brukte spøyter. En due har brukt sprøytene som rede, og har lagt tre egg.

Myndighetene i Canada fortviler over det de mener er en opioidekrise, og politiet mener at bildet illustrerer hvor ille det står til.

Det er politibetjent Michelle Davey som tok bildet og først la det ut på Twitter.

Hun skriver at bildet ble tatt under en rutinekontroll i et belastet strøk i Vancouver sentrum.

Fløy inn på toalettet

I et intervju med Vice bekrefter Vancouver-politiets talsmann Randy Fincham at bildet ble tatt tirsdag av politietatens avdeling for hjemløse under en rutineinspeksjon.

– Det var et rom som hadde vært låst en stund, og noen duer har blitt observert flyvende inn i rommet med nålene, sier han.

– Den triste virkeligheten av #opioidekrise #fentanyl #frontline #ikkearrangert, skriver politibetjent Davey under bildet sitt.

Kritiske dueeksperter

Grunnen til at Davey skriver «#ikkearrangert», er denne:

Et par dueeksperter har stilt seg kritiske til bildet, og sier til National Post at de tror at bildet er arrangert.

– Såvidt jeg vet, bruker ikke duer menneskeskapt søppel for å bygge redene sine, sier dueekspert Luc-Alain Giraldeau ved Universitetet i Montreal til nettstedet.

En talsperson for fugleorganisasjonen National Audubon Society sier at bildet trolig er ekte.

– Det ser ut som dueegg, og duer lager reder nærmest hvor som helst de finner noe tilnærmet flatt, sier talspersonen, og forklarer at duer ofte lager reder av kvister, eller ting som ligner på kvister.

– Det er mulig at en due bare la eggene sine på denne haugen av «kvister», som tilfeldigvis er sprøyter, i en lun og beskyttet gammel, dog skitten, vask.

Politiets talsmann Randy Fincham sier til Vice at bildet ikke er arrangert, og at ingen andre enn politiet har hatt tilgang til rommet de siste månedene.

– Reiret kan ha blitt laget på mange måter før politiet ankom. Jeg er ingen ornitolog. Duene var i rommet da politiet ankom, og fløy ut av vinduet da betjentene gikk inn i rommet, sier han til The Huffington Post.

Kjøpes på det mørke nettet

Buken av det livsfarlige stoffet fenatyl har økt kraftig i både Canada og Norge.

Stoffet er opp til 50 ganger sterkere enn heroin, og gir en heroinlignende rus.

I mars ble en 15 år gammel norsk gutt funnet død, og politiet opplyste at dødsårsaken var karfentanil, som tilhører gruppen fentanyler.

Kripos gikk ut og advarte mot dopet. Da hadde de akkurat pågrepet to menn i 20-årene som omsatte stoffet.

Kripos opplyste at omsetningen blant annet har foregått på det såkalte mørke nettet.

Dødsfall i Norge

Furanylfentanyl har ført til overdosedødsfall i Norge, og Kripos advarer på det sterkeste mot å kjøpe og bruke det.

Svært små mengder kan gi flere tusen doser, som hver utgjør en risiko for dem som bruker stoffet.

Det omsettes både i pulverform og flytende, blant annet på nesesprayflasker.

– På bakgrunn av etterforskningen har vi grunn til å tro at furanylfentanyl er spredd i rusmiljøer i Norge. I og med at salget har foregått på nett, kan det også ha nådd personer som ikke er tilknyttet noe etablert rusmiljø, både i Norge og utenlands, har politiadvokat Ole Kristian Bjørge i Kripos tidligere fortalt TV 2.

TV 2 skrev i slutten av januar om en kvinne som ble funnet død i en leilighet i Stavanger i oktober i fjor, som trolig døde av furanylfentanyl.

Kvinnen hadde kjøpt det hun trodde var det beroligende middelet xanax på gaten, men at obduksjonsrapporten viste at hun hadde furanylfentanyl i blodet.

Fram til da var det blant annet rapportert om 220 overdosedødsfall i USA og ni i Sverige på grunn av det heroinlignende stoffet.

Smertestillende

Legemiddelverkets medisinske fagdirektør Steinar Madsen sa til Dagbladet i fjor sommer at misbruket trolig er mindre i Norge enn i andre land, men mente allerede da at bruken øker også her.

Selv om fentanyl er farlig ved feil bruk, har det en viktig funksjon i helsevesenet.

– Det brukes jo under nøye kontroll hos legene, og fentanyl er et veldig godt smertestillende legemiddel for dem som har alvorlige kreftsykdommer og andre sykdommer med sterke smerter, nettopp fordi det er så sterkt og virker fort, sa Madsen.