PAPIRLØS: Mahad Mahamud kommer seg ikke ut av Norge. Her er han hos Politiets utlendingsavsnitt i Oslo for å søke om reisedokumenter i april. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
PAPIRLØS: Mahad Mahamud kommer seg ikke ut av Norge. Her er han hos Politiets utlendingsavsnitt i Oslo for å søke om reisedokumenter i april. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Mahad nektes å hente reisedokumenter i Brussel

Bioingeniøren som mistet sitt norske statsborgerskap kommer seg ikke ut av Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det er helt urimelig. Jeg føler meg maktesløs, sier Mahad Mahamud til TV 2.

Fredag fikk han beskjed fra UDI om at han nektes utlendingspass for en enkeltreise til Belgia. Mahad søkte om passet for å kunne dra til Somalias ambassade i Brussel. Der skulle han hente reisepass til Somalia. Nå kommer han seg ingen steder.

– Jeg er fengslet i Norge, sier Mahad, og legger til at han mener vedtaket bryter med utlendingsloven.

Mener han løy

Mahad Mahamud ble fratatt sitt norske statsborgerskap fordi myndighetene mener han løy om hvor han kom fra da han kom til Norge som fjortenåring. Mahad sier han er fra Somalia, men utlendingsmyndighetene mener han kommer fra Djibouti.

Oslo tingrett konkluderte i mars med at det er overveiende sannsynlig at Mahamud kommer fra Djibouti og at han dermed har forklart seg usant om hvem han er i 17 år.

Mahad har tidligere fått beskjed om at den somaliske ambassaden i Brussel er klar til å utstede et såkalt Lazzier-passer reisedokument.

Dette er et reisepass ambassader rundt om i verden utsteder til egne lands borgere som vil tilbake til hjemlandet. Med Lazzier-passer skal man kunne krysse andre lands grenser på vei til hjemlandet. Slike reisepass må hentes på ambassaden.

– Galskap

Men UDI påstår at reisepasset somaliske myndigheter vil utstede til Mahad ikke vil bli godtatt av alle land han må reise gjennom for å komme til Somalia. De mener dessuten at passet ikke er et bevis på at han er somalisk statsborger, og ber ham skaffe seg djiboutiske reisepapirer i stedet.

– Hva gjør du videre?

– Jeg har nettopp sendt mail til den somaliske ambassaden i Brussel og orientert om resultatet. Jeg har bedt dem sende offentlige dokumenter som kan få meg ut av denne galskapen. Dette som har hendt meg, representerer ikke norske verdier, sier Mahamud.