President Donald Trump på vei inn i Marine One.
President Donald Trump på vei inn i Marine One. Foto: BRENDAN SMIALOWSKI/AFP/NTB scanpix

Disse vinner og taper på Trumps helsereform

Det kan bli en dobling av amerikanere uten helseforsikring.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Torsdag kveld vedtok flertallet i Representantenes hus å reversere store deler av Obamacare.

Donald Trump sier han er sikker på å få nok stemmer for hans nye helsereform også i Senatet. Motstanderne mener at retten til helseforsikring innskrenkes og blir merkbart dyrere for mennesker som allerede har en sykdom eller lidelse.

Helsereformen som Barack Obama innførte i 2010, sørget for helseforsikring til alle gjennom subsidier til 20 millioner amerikanere som ellers ikke ville hatt råd til det.

Yngre vinner

Ifølge CNN kan Trumps nye helsereform føre til at yngre får billigere helseforsikringer, ettersom Obamacare hadde lagt opp til at de yngre skulle subsidiere de eldres forsikringer.

Amerikanere mellom 20 til 29 år kan spare fra 700 til 4000 dollar i året, ifølge tall som kanalen gjengir.

De med høyere inntekter vil få skattelette for å kjøpe helseforsikring. Trumps helsereform fjerner skatteøkningene som var med på å finansiere Obamacare.

De med lavere inntekter kan ende opp med å stå uten helseforsikring. Fattige voksne, barn i lavinntektsfamilier, kvinner og eldre regnes som de store taperne.

Frem mot 2026 kan så mange som 24 millioner mennesker stå uten tilbud. De fleste av dem kvalifiserer til Medicaid, som gir hjelp til lavinntektsfamilier. Det vil nærmest bli en dobling i antall amerikanere uten forsikring, fra cirka 10 prosent under Obamacare til cirka 19 prosent med Trumpcare.

Eldre i 50- og 60-årene dro fordeler av Obamacare, men må grave dypt i pungen med Trumps reform. For 60-64-åringer vil forsikringspremiene øke med 22 prosent, mens 50-åringene vil oppleve en økning på 13 prosent.

Graver sin egen grav?

Mirco Reimer-Elster, Ph.D. ved Det europeiske universitetetsinstitutt i Firenze, spør i en kommentar for dansk TV 2 om Trump og Republikanerne graver sin egen grav med Trumps helsereform.

Han mener at hele prosessen rundt Trumpcare har vært «bisarr», og peker på at flere republikanere i Representantenes hus har innrømmet offentlig at de ikke engang hadde lest gjennom lovforslaget før de stemte på det.

Trump fornøyd

President Trump er derimot svært fornøyd med den ordningen han selv har skissert.

– Over alt hvor vi ser kollapser Obamacare. Nå vil vi få en mye bedre ordning. Det vil bli bedre helsebehandling for en lavere pris, sa Donald Trump i en video han delte med sine følgere på Twitter fredag kveld.

Han understreker at å få erstattet Obamacare vil bli en stor seier for det amerikanske folk.

En rekke helseeksperter har imidlertid gått ut og sagt at 8 milliarder dollar ikke er nok til å dekke forsikringskostnadene for dem som vil trenge det.

Barack Obamas helsereform, som ble innført i 2010, har blitt beskrevet som den mest omfattende velferdsreformen i USA siden 1960-tallet. Obamacare sørget for helseforsikring til alle gjennom subsidier til flere millioner amerikanere som ellers ikke ville hatt råd til det.

Obamacare var en av Obamas største kampsaker.