NY TILVÆRESE: Den tidligere aktive mannen tilbringer dagene i rullestol når smertene blir for sterke Foto: Thomas Frigård/Raumnes 
NY TILVÆRESE: Den tidligere aktive mannen tilbringer dagene i rullestol når smertene blir for sterke Foto: Thomas Frigård/Raumnes 

Ronny (50) ble feiloperert og fikk «verdens verste sykdom»

Fra å elske hardt arbeid og være en aktiv friluftsmann, har tilværelsen endt i et smertehelvete. Samtidig kjemper Ronny for å bli trodd.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I 2011 fikk Ronny Bratsberg stadig mer vondt i ryggen. Etter mange år som bussjåfør hadde den aktive jegeren og friluftsmannen fått jobb på et dekksenter. Arbeidsdagen besto av mange tunge løft.

Røntgen viste at ryggen var skjev, og han fikk anbefalt operasjon.

Etter å ha ventet ett år på operasjon, mens smertene ble stadig verre, fikk han innkalling til Ahus i juni 2013.

– De sa til meg at med fysikalsk behandling og opptrening ville jeg være tilbake i jobb etter 6-8 måneder, forteller Årnes-mannen til TV 2.

Operasjonen som gikk galt

Slik ble det imidlertid ikke.

– Jeg skjønte straks at noe var galt etter operasjonen. Det var ingen følelser igjen i beina og overkroppen. Jeg var blind, og helt sikker på at jeg kom til å dø.

Ronny Bratsberg fortalte sin historie først til lokalavisa Raumnes.

Han fikk igjen synet og følelsen i armene, men den venstre foten har han ikke kontroll over. Den er syv grader kaldere enn hans høyre fot. Og hver eneste dag siden operasjonen for snart fire år siden har Ronny levd med sterke smerter.

To måneder etter operasjonen, gikk kirurgene inn på nytt. Det ble det slått fast at Ronny ble feilbehandlet under den første operasjonen. I papirene fra Ahus står det at en av skruene som skulle inn i ryggen til Ronny plassert meget nær roten til den såkalte S1-nerven. Under reoperasjonen fjernet de beinstruktur rundt nerven, men endte opp med å skade bindevevshinnen som dekker ryggmargens overflate.

– Så også den andre operasjonen gikk galt, sier Ronny.

Fikk «Selvmordssykdommen»

To år etter operasjonene fikk han diagnosen komplekst regionalt smertesyndrom (CRPS) type 2 som følge av den feilslåtte operasjonen.

TV 2 har tidligere fortalt om 32 år gamle Chantelle Baxter som kjemper for livet mot CRPS, som klassifiseres som «verdens mest smertefulle sykdom», eller «selvmordssykdommen».

Smertene er mer intense enn det kvinner opplever under barnefødsel. Syndromet er hele ti poeng høyere enn en fødsel på smerteskalaen McGill.

På en skala fra null smerte til et maksnivå på femti får CRPS-smertene en indeks på 42. Ifølge Norsk helseinformatikk er CRPS en følge av forstyrrelser i den delen av nervesystemet som ikke er viljestyrt, og som kontrollerer blodstrømmen og svettekjertlene. Lidelsen er svært vanskelig å behandle.

Et annerledes liv

Fra å være en aktiv og sosial fyr som elsket å arbeide, er Ronnys liv blitt enormt redusert.

Han har fått operert inn en ryggmargsstimulator, som fungerer som en smertepumpe. Den minsker noen av lidelsene, men når smertetoppene tar ham, kan ikke noe annet enn tiden hjelpe ham.

– Det blir mye tv og spotify. Jeg hører mye på 80-tallsmusikk. Hjemme på småbruket er det leit å se jakthunden Simba (7), som ikke lenger kan gå tur med matfar. Også katten Sina (2) er god støtte på de tunge dagene.

Ronny sammen med sin gode venn, jakthunden Simba. Foto: privat 
Ronny sammen med sin gode venn, jakthunden Simba. Foto: privat 

Men det er kona Elisabeth som virkelig holder Ronny oppe.

– Jeg har verdens flotteste og beste dame. Hun er redningen min. Vi har vært sammen siden 1994, men aldri kranglet en eneste gang.

Ronny er lei seg for at kona har måttet droppe reisene hun var så glad i, jenteturene til Kiel og den årlige sydenturen. Delvis på grunn av økonomi, og fordi hun ikke kan reise fra Ronny, som trenger daglig hjelp.

Nå er det en bil som står øverst på ønskelisten til 50-åringen. Han har søkt tre ganger om en rullestolvennlig bil, men fått avslag fra NAV alle tre gangene. Nå har han fått advokathjelp til å skrive en ny søknad, men behandlingstiden er åtte måneder.

– Med bil ville jeg kunne tatt meg rundt de dagene jeg orker det. Jeg kunne vært mer sosial, og kommet meg til lege og apotek selv. NAV har foreslått at jeg skal søke om en el-scooter - det er ganske håpløst siden jeg bor inne i skogen og må kjøre et langt stykke på grusvei.

Ronny er takknemlig for støtten fra hans kjære Elisabeth. Foto: Thomas Frigård/Raumnes. 
Ronny er takknemlig for støtten fra hans kjære Elisabeth. Foto: Thomas Frigård/Raumnes. 

Innrømmer feilbehandling

TV 2 har fått tilgang til dokumenter fra Ahus hvor sykehuset skriver at «Pasienten har fått en nerveskade etter operasjon her på Ahus. Kan ikke reopereres mer».

Ahus mener at han med diagnosen CRPS er 70 prosent invalid. I tillegg kommer de andre skadene.

– Pasienten har fått medhold i at han har fått en behandlingsrelatert skade, sier direktør for Ortopedisk klinikk ved Ahus, Inge Skråm til Raumnes.

Han viser til Norsk Pasientskadeerstatnings behandling av saken, som inkluderer Ahus' medisinske uttalelse i saken.

– Vi tar NPEs vurdering og konklusjon til etterretning og beklager konsekvensene dette har medført for pasienten.

Men NPE har ikke akseptert vurderingen fra nevrologene på Ahus om at CRPS som følge av feiloperasjonen gjør Ronny 70 prosent ufør. Deres sakkyndige uttalte i 2016 at Ronny virker å være bedre.

Dette avviser en nevrolog ved Ahus i et notat fra februar.

«Dette er dessverre ikke tilfellet, snarere det motsatte. Pasienten har vedvarende smerteproblematikk. Han har voldsomme spasmer (.....) Etter hvert har dette spredt seg til også å omfatte deler av høyre bein.»

NPE er ikke ferdig med å behandle saken ennå. Ronny føler seg maktesløs mens han venter.

– Det er et rent helvete. Jeg har alltid jobbet hard, betalt skatt. Nå har jeg mistet alt og må kjempe for å bli hørt. Jeg opplever å få avslag når jeg søker om selv den miste ting som kunne gjort hverdagen min litt bedre. Det eneste de vil tilby meg er nye, sterke medisiner.

TV 2 har tidligere skrevet om at mange nakke- og ryggpasienter ønsker seg stående eller sittende MR-maskin i Norge. En slik maskin vil kunne fange opp skader som ikke kan sees på tradisjonell, liggende MR som brukes ved norske sykehus.

Slik det er i dag må pasienter reise utenlands og betale av egen lomme for å ta sittende eller stående MR.

Ronny ønsker å ta bildene for å se om det er skader i ryggsøylen som norsk diagnostikk ikke har fanget opp. Men det er ikke problemfritt.

– For å ta MR må jeg fjerne ryggmargsstimulatoren, og så må de sette den inn igjen. Det er dyrt, og jeg må betale det av egen lomme. Så akkurat nå virker det håpløst, sier Ronny.

Det er satt i gang en innsamlingsaksjon for å skaffe penger slik at Ronny skal få tatt MR i utlandet.

— Det er fantastiske folk som har satt dette i gang. Jeg har ikke ord. De er rett og slett engler.