Soldaten «Franko A» ytret ekstreme meninger, og samlet på gjenstander fra nazi-tiden, men ingen slo alarm.
Soldaten «Franko A» ytret ekstreme meninger, og samlet på gjenstander fra nazi-tiden, men ingen slo alarm. Foto: RTL

Hakekors og nazi-våpen funnet på brakka til den tyske «terror-soldaten»

Tysk toppledelse holder lukket krisemøte om ekstremisme i hæren.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tysklands forsvarsminister Ursula von der Leyen har hatt krisemøte etter at flere detaljer er kjent om soldaten som angivelig planla angrep på flyktninger.

Von der Leyen avlyste denne uka en reise til USA etter nye avsløringer om den tyske hæren, i kjølvannet av pågripelsen av en soldat omtalt som «Franco A».

Rasistisk med terrorplaner

Den 28 år gamle løytnanten i den tyske hæren ble pågrepet i forrige uke, mistenkt for å ha planlagt en terroraksjon motivert av fremmedhat.

Franco A var ifølge tyske medier åpent rasistisk og full av konspirasjonsteorier. Brakken hans var innredet som en bunkers full av nazi-gjenstander og hakekors på veggen.

Offiserlue fra nazitiden var blant gjenstandene på brakka.
Offiserlue fra nazitiden var blant gjenstandene på brakka.

– Jeg har sett rommet hvor gjenstandene fra krigen var. Denne perioden i tysk historie skal ikke være en inspirasjonskilde for den tyske forsvaret. Det er en selvfølge, sier forsvarsministeren.

Franco A. stjal 100 runder med ammunisjon før han ble arrestert, og han er trolig ikke alene om høyreekstreme holdninger i den tyske hæren. Myndighetene etterforsker også en potensiell medskyldig som kalles Matthias F, skriver Spiegel.de.

Lukket krisemøte

Tyske myndigheter har iverksatt gransking av omfanget av høyreekstreme strømninger i landets væpnede styrker og hvordan holdningene håndteres.

Forsvarsminister Ursula von der Leyen og 100 offiserer møtes torsdag og fredag for å finne ut hvordan en gruppe i hæren kunne planlegge hatkriminalitet. 
Forsvarsminister Ursula von der Leyen og 100 offiserer møtes torsdag og fredag for å finne ut hvordan en gruppe i hæren kunne planlegge hatkriminalitet.  Foto: Markus Schreiber

Over hundre ledere fra forsvarsmyndighetene og det tyske militæret deltok på det lukkede møtet i Berlin, der diskusjonene var åpne og ærlige, ifølge kilder.

Hensikten skal ha vært å finne ut hvordan den høyreekstreme soldaten, kjent som Franco A, fikk fortsette i hæren tross kjennskap til holdningene hans. Militærets tilnærming til lederskap var også et tema, og von der Leyen skal ha sagt at det ikke fungerer bra nok.

Ekstreme meninger

Franco A skal over lang tid ha stått for høyreekstreme synspunkter og skrev blant annet i 2014 hovedoppgave på et universitet som inkluderte «ekstremistiske synspunkter». Han ble kun ilagt en advarsel.

– Forherligelse av Wehrmacht har ingenting i det tyske forsvaret å gjøre, sier forsvarsministeren. 
– Forherligelse av Wehrmacht har ingenting i det tyske forsvaret å gjøre, sier forsvarsministeren. 

Forsvarsministeren har fått sterk kritikk etter avsløringene. Generalsekretær Katarina Barley i Sosialdemokratene sier Von der Leyen bare prøver å skaffe seg ryggdekning i saken.

Venstrepolitikere i den tyske nasjonalforsamlingen har reagert kraftig på at brakker i hæren fremdeles oppkalles etter soldater fra nazitiden.

– Denne svinestien som hyller de væpnede styrkene i Nazi-Tyskland, må ryddes opp i, sier talskvinne for venstrepartiet Die Linke, Ulla Jelpke.

(©NTB/TV 2)