Den brasilianske forsvarsministeren Alexandre de Moraes informerte om terrorplanenne 21. juli 2016.  AGENCIA BRASIL / JOSE CRUZ
Den brasilianske forsvarsministeren Alexandre de Moraes informerte om terrorplanenne 21. juli 2016.  AGENCIA BRASIL / JOSE CRUZ Foto: Jose Cruz

Åtte dømt for terrorplanlegging mot OL i Rio

Åtte menn er dømt til opptil 15 år fengsel for å ha sympatisert med IS og planlagt et terrorangrep i forkant av de olympiske lekene i 2016 i Rio de Janeiro.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den føderale dommeren Marcos Josegrei da Silva avsa dommen på mellom seks og 15 år for de åtte mennene torsdag.

I domsdokumentet på 100 sider er det blant annet skjermdumper fra nettet der de åtte hyller IS og deler videoer og uttalelser ekstremistgruppa har lagt ut.

De dømte var i en gruppe på 13 menn som ble pågrepet i forkant av OL i Rio i juli i fjor, mistenkt for terrorplanlegging. Fem personer ble løslatt.

Rettssaken er første gang en ny omdiskutert lov i Brasil tas i bruk. Loven utvider definisjonen av hva som kan regnes for terrorisme.

Menneskerettsorganisasjoner har advart mot at lovteksten kan medføre at loven kan brukes mot demonstrasjoner og ytringsfrihet.

De åtte personene skal ikke ha møtt hverandre og har bare kommunisert på sosiale medier og apper.

De er blitt betegnet som dårlig forberedt og amatører. Det nærmeste gruppa kom i planleggingen av et angrep skal ha vært forsøk på innkjøp av en AK-47-rifle fra en nettbutikk i Paraguay.

(©NTB)