Tybring-Gjedde vil ha slutt på redningsoperasjoner i Middelhavet

Besetningen om bord på Siem Pilot har reddet 40.000 mennesker fra å drukne. Christian Tybring-Gjedde vil stanse oppdraget.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Frp-politiker Christian Tybring-Gjedde mener det norske skipet Siem Pilot, som har reddet tusenvis av flyktninger og migranter fra å drukne i Middelhavet, må hentes hjem.

Mener skipene fører til flere migranter

Han mener færre vil drukne dersom skipet stanser sitt oppdrag og vil foreslå dette på Fremskrittspartiets landsmøte i helgen.

– Vi ser at stadig flere migranter prøver å komme til Europa og det er et prosjekt som har ingen ende. Operasjonen i Middelhavet er en oppfordring til migranter å komme til Europa, derfor bør den avsluttes, sier Tybring-Gjedde til TV 2.

Tybring-Gjedde sier at de som forsøker å komme til Europa har det bedre enn de som har det verst.

Frp-representant Christian Tybring-Gjedde i stortingssalen Arkivfoto: NTB scanpix
Frp-representant Christian Tybring-Gjedde i stortingssalen Arkivfoto: NTB scanpix Foto: Larsen, Håkon Mosvold

– De som har det verst har ikke muligheten til å komme til Europa engang. Dessuten er det kyniske menneskesmuglere som står bak dette i dårlige skip som står i fare for å synke, og som egentlig bare venter på at europeiske skip skal plukke dem opp og føre dem til Europa, sier Tybring-Gjedde.

Han mener derfor at flyktninger og migranter vil la være å forsøke å reise over Middelhavet hvis de vet at ingen er der for å redde dem.

– Dette vil føre til at ingen drukner i Middelhavet, sier Tybring-Gjedde til TV 2.

Tusenvis drukner

Ifølge den internasjonale organisasjonen for migrasjon IOM kom 333 000 flyktninger til Europa i 2016. De fleste kommer i land i Italia og Hellas. I 2016 druknet 5079 personer som forsøkte å krysse Middelhavet.

Så langt i 2017 har nærmere 1000 flyktninger og migranter mistet livet på den farefulle ferden mot Europa. Mange av de som drukner er barn.

– Vi skal ta imot flyktninger på korrekt grunnlag, men ikke migranter som bare ønsker et bedre liv i Europa. Da hjelper vi veldig få, istedet for å hjelpe veldig mange, sier Tybring-Gjedde.

Siem Pilot ble sendt til Middelhavet for å hjelpe til med å håndtere flyktningstrømmen i området våren 2015. Skipet skulle opprinnelig tjenestegjøre i et halvt år, men oppdraget er forlenget inn i 2017 på grunn av den stadige strømmen av mennesker på flukt i båter på havet.

Ifølge Politidirektoratet har Siem Pilot og skipet Henry von Koss, som opererer i havområdet utenfor Hellas, reddet 59.000 båtflyktninger fra havet mellom Nord-Afrikas, Midtøstens og Sør-Europas kyst.

Redningsarbeidet skjer i samarbeid med EUs grensestyrke Frontex, og flere andre organisasjoner. Det norske redningsmannskapet består av folk fra Forsvaret, politi og sivile hjelpearbeidere. Siem Pilot ble kåret til årets navn i VG i 2016.