Kapteinløytnant Ken Andersen er tildelt Norges høyeste utmerkelse for innsatsen i Afghanistan. 
Kapteinløytnant Ken Andersen er tildelt Norges høyeste utmerkelse for innsatsen i Afghanistan.  Foto: Foto: Torgeir Haugaard, Forsvaret

Marinejeger er tildelt Norges høyeste utmerkelse

Har nettopp kommet tilbake etter seks nye måneders tjeneste i Kabul.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Marinejeger Ken Andersen overrekkes mandag Norges høyeste utmerkelse for sin innsats under terrorangrep i Kabul.

Ken Andersen er tildelt Krigskorset med sverd i forbindelse med to angrep i Afghanistan i 2015.

Andersen utførte oppdrag under et angrep på Park Palace Hotel i Kabul i mai 2015 og et angrep på den russiske ambassaden i Kabul i oktober samme år.

«Under ekstremt krevende og farlige omstendigheter deltok han i striden med ekstraordinært mot. Med fare for eget liv bidro han til å frigi gisler og uskadeliggjøre terrorister. Andersens fremragende ledelse og innsats reddet med stor sannsynlighet et stort antall sivile liv», heter det i begrunnelsen for tildelingen.

Til VG sier Andersen at det er en stor ære å motta utmerkelsen.

– Jeg føler ydmykhet til de andre som har fått denne utmerkelsen, både under den andre verdenskrig da landet vårt var okkupert og i moderne tid, sier han til avisen.

– Kapteinløytnant Andersens innsats er i tråd med de ypperste tradisjoner for militært lederskap og mot. Dette er en fortjent anerkjennelse av den fremragende innsatsen Andersen og norske soldater gjør i internasjonale operasjoner, og i krevende situasjoner, sier forsvarsminister Ine Eriksen Søreide i en pressemelding.

Krigskorset overrekkes av kong Harald under en medaljeseremoni på Akershus festning på frigjøringsdagen 8. mai. Etter andre verdenskrig har ni personer mottatt Krigskorset med sverd.

(©NTB)