GROVE ANKLAGER: Svein-Arne Hansen får hard medfart av Patrik Sjöberg. 
GROVE ANKLAGER: Svein-Arne Hansen får hard medfart av Patrik Sjöberg.  Foto: Montasje/NTB scanpix

Svensk høydehopplegende med grove anklager mot norsk friidrettstopp

Patrik Sjöberg hevder Svein Arne Hansen prøvde å skjule doping som sjef for Bislett Games. Hansen mener beskyldningene er fryktelige.

Den svenske høydehopperen Patrik Sjöberg står i fare for å miste Europarekorden sin (2,42m) i høydehopp.

Grunnen er Det europeiske friidrettsforbundets (EAA) forslag om å slette eldre Europa- og verdensrekorder, fordi de mistenker mange av de for å være satt av dopede utøvere.

Sjöberg hevder presidenten i EAA, norske Svein Arne Hansen, er skinnhellig når han nå skal skape et bedre rykte for sporten.

– Det er latterlig. Nå skal han ta på seg den hederlige frakken og rette opp idrettens rykte, sier Sjöberg til Sveriges Radio.

Han hevder at Hansen på 80-tallet, som Bislett Games-general, gjorde alt for å skjule dopingen i sporten.

– Vi som han visste var rene fikk betalt for å gjøre dopingprøver. Han har mye å fortelle. Kanskje han skal la oss som har vært rene få beholde våre greier, sier Sjöberg.

– Fryktelige beskyldninger

Etter at diskusjonen om rekordene kom opp har Sjöberg krevd at han får et bevis på at han ikke er mistenkt for doping.

Nå går han vesentlig lenger.

PÅ HØYDEN: Patrik Sjöberg under høydegallaen i Oslo 1996. Svensken vant da han hoppet over 2.24. 
PÅ HØYDEN: Patrik Sjöberg under høydegallaen i Oslo 1996. Svensken vant da han hoppet over 2.24.  Foto: Sagen, Richard

Hansen selv fnyser av beskyldningene.

– Dette er bare tull. Jeg har aldri betalt noe for noen som helst med dopingtester. Vi har aldri forsøkt å skjule det. Hvor han har det fra, det skulle jeg gjerne visst, sier Svein Arne Hansen til SR.

– Han får komme med noen bevis. Vi har jobbet for en ren idrett i alle år. Jeg har aldri beskyldt Patrik for å være dopet og aldri bedt ham om å stille opp på en dopingtest. Dette syns jeg var fryktelige beskyldninger.

Til VG sier Hansen at han har vært i kontakt med sin advokat og at han vurderer søksmål.

– Dette er det rareste jeg har opplevd gjennom 50 år i friidretten. Jeg visste gjennom mine år i Bislett Games fra 1985 til 2009 aldri hvem som ble plukket ut til dopingtester. Det var det teknisk delegert og Antidoping Norge som sto for. Dette er jo bare helt latterlig, sier Svein Arne Hansen til VG.

– Det absolutt mest usaklige jeg har opplevd. Jeg vil selvsagt ikke ha dette på meg. Vi har advokater både i Norge og Sveits. Jeg vil kjøre denne saken rettslig om han ikke trekker uttalelsene tilbake.

– Aldri hørt om det

Steinar Hoen konkurrerte med Patrik Sjöberg på 90-tallet.

– Oi. Det var harde anklager, sier Hoen på telefon fra Qatar der Diamond League starter opp igjen denne uken.

Han poengterer at han er seks år yngre enn den svenske høydehopperen, og at han derfor ikke var med i verdenseliten hele Sjöbergs karriere.

– Dette er første gangen jeg hører om dette. Jeg har aldri hørt om det før, verken den ene eller andre veien, sier Hoen til TV 2.

Det har ikke lyktes TV 2 å komme i kontakt med Svein Arne Hansen.