Politiet klippet norske Ainas (47) pass i stykker, og har nektet henne nytt siden februar

Passmarerittet til Aina Soli (47) startet etter at Skien-familien planla tur til Barcelona: – Jeg har ikke gjort noe galt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Hva er det som skjer i Norge nå, dette går ikke an! Her må justisministeren komme på banen umiddelbart, og både sørge for at hun får pass, og en unnskyldning, sier Venstres stortingsrepresentant Abid Raja.

Passmarerittet til Aina Soli startet etter at Skiens-familien i vinter planla tur til Barcelona, i forbindelse med fridagene i mai.

– Vi tenkte oss en en forlenget storbyweekend der nede, for å oppleve sol og varme, kanskje en zoo, og så bare kose oss sammen som familie, forteller Aina Soli.

Reise og hotell ble bestilt til 21. mai, og i slutten av februar gikk hun til politiet for å fornye passet, før det gikk ut.

– Jeg er en voksen dame, så jeg tenkte at nå skal ikke jeg være ute i siste liten og stresse med dette passet, sier 47-åringen.

I passet står det at Aina er født i Antsirabe på Madagaskar i 1969. Foreldre var misjonærer, og flyttet hjem til Norge igjen, et halvt år etter at Aina ble født.

– Har du vært der siden?

– Nei, det har jeg ikke, dessverre. Flott land, tror jeg, men jeg har ikke noe forhold til det annet enn at jeg ble født der.

Syvende pass

Aina fikk sjokk da hun skulle fornye det ti år gamle passet på Skien politistasjon. Politiet klippet det i stykker før det var gått ut, på grunn av nye regler fra 2015 og 2016 for norske statsborgere født i utlandet.

– Det at jeg ble født på Madagaskar har alltid bare vært en kuriositet i passet mitt. Det har aldri vært noe problem. Jeg tror det er mitt syvende pass jeg venter på, sier Aina, som fortsatt er nektet norsk pass.

Til tross for at både foreldrene og Aina hele sitt liv har vært norske statsborgere, fikk Aina beskjed om at hun måtte framskaffe en original fødselsattest fra Madagaskar fra 1969, og få dette inn i Folkeregisteret, før hun kunne få nytt pass.

Opplysningene i passet skal nemlig være identiske og speile opplysningene som ligger i Folkeregisteret. Men ikke alle nordmenn som er født i utlandet, har registrert fødeland og fødested i Folkeregisteret.

– Jeg føler at jeg blir straffet for noe. Jeg har ikke gjort noe galt, annet enn at mine foreldre satt meg til verden i et annet land, fortviler Aina.

Generalkonsulens bekreftelse ikke godt nok

Skiens-kvinnen satte himmel og jord i bevegelse for å få pass i tiden til ferien, og skaffet en rekke bekreftelser på fødested. For det var vanskelig å få tak i den originale fødselsattesten fra 1969.

Madagaskars generalkonsul i Norge, Finn Andresen, jobbet sammen med Ainas far Leif Eriksen i Det Norske Misjonsselskap på Madagaskar, og bodde i samme hus som familien da Aina ble født i desember 1969.

– Aina Soli er født ved Andranomadio hospital i Antsirabe, bekreftet han.

Men ingenting var godt nok for Skatteetaten, som har ansvar for Folkeregisteret. Kun en original fødselsattest, godkjent av en norsk utenriksstasjon, holdt som dokumentasjon.

Sønnen Fabian på 10 ble urolig for ferien da mamma stod uten gyldig pass

– Jeg har tenkt om morgenen, og sånn, om mamma får pass, eller om hun ikke får pass og må være i Norge resten av livet, sier han.

– Justisministeren må beklage

I en uke har TV 2 har bedt ledelsen i Skatteetaten, Politidirektoratet og Justisdepartementet om intervju, men ingen vil svare på spørsmål om det skal være slik.

Skatteetaten viser til Politidirektoratet (POD), som peker på Justisdepartementet, men departementet mener det er POD som bør uttale seg.

Venstres Abid Raja krever at justisminister Per-Willy Amundsen (Frp) rydder opp .

– Hun fortjener faktisk også en beklagelse for dette, altså at hun i sitt eget land, blir fratatt passet sitt, og får klippet det i stykker, det er så grenseløst frekt!

Han er opprørt over historien til Aina.

– Hun har altså fått fornyet sitt pass syv ganger før, og nå skal vi klippe det i stykker fordi det har kommet noen nye regler - dette er fordummende byråkrati.

– Hvem er det som har gjort feil, her?

– Det er vanskelig å fordele skyld, men at Aina skal pålegges å finne fram en original fødselsattest fra desember 1969 fra Madagaskar. Det er jo helt høl i hue.

Venstre-politikeren mener justisministeren må løse saken, eller finne en annen jobb.

– Dette må man jo rydde opp i, både gi dem en unnskyldning, gi dem pass raskest, og så kan du få lov til å glede seg til å dra i mai. Og hvis de ikke får reise i mai, da har justisministeren spilt fallitt, altså, virkelig.

– Men kan justisministeren gjøre noe?

– Han er den øverste lederen av justisdepartementet, det er klart han kan gjøre noe. hvis ikke han kan gjøre noe, så er han kanskje ikke rett mann på jobb.

– Mamma er norsk

10-åringen Fabian spør mamma hver dag om hun får pass før storbyferien 21. mai. Fabian har pass, og synes det er dumt at det kanskje ikke blir noe av turen til Barcelona.

– Hun er jo norsk, helt norsk. Hun snakker jo ikke gassisk – det er dumt, veldig dumt, sier Fabian.

Den madagassiske Generalkonsulen i Norge, det norske generalkonsulatet på Madagaskar og Norges ambassaden i Pretoria har vært involvert i jakten på Ainas fødselsattest. Det skal nå være på vei til Norge, men alt tar tid.

– Det jeg vet nå er at den sitter fast i postgangen. Så må jeg gå på Skatt Sør. Så må de behandle den. Det tar en to, tre uker, og så kan jeg bestille time på politistasjonen å få nytt pass. Men da har nok mai, og kanskje juni også gått, sier Aina.