Mener alle burde følge Kongens bie- og humleinnsats

Milliarder av bier dør på mystisk vis. Om de forsvinner vil det ha katastrofale konsekvenser for oss mennesker.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg tror jeg har interessert meg for bier siden jeg ble født, ler biologiprofessor Dave Goulsen.

Han begynte å studere og lage kataloger over humler da han var fem, og i dag er han biologiprofessor ved Universitet i Sussex i England.

– En fantastisk jobb

TV 2 møter han i den såkalte Dronningparken, en del av Slottsparken i Oslo. Synet som møter han får professoren til å smile.

– De har gjort en fantastisk jobb her, sier han til TV 2.

Hele sitt voksne liv har Goulsen viet til å kjempe for at bier og humler skal overleve alt som truer dem i en moderne, industrialisert verden.

Milliarder er døde

I 2006 opprettet han The Bumle Bee Consercation Trust, verdens desidert største bevaringsfond for humler og bier. Milliarder av bier har blitt drept de siste årene, og tusenvis av arter har blitt utslettet, uten at man helt vet hvorfor. Og det er svært alvorlig for oss mennesker.

– Det er alvorlig. Vi må huske på at de pollinerer planter slik at de formerer seg. Det utgjør 30 prosent av all mat vi mennesker spiser. Uten biene ville vi ikke hatt jordbær, bringebær, tomater, chili kaffe... det ville ha vært en katastrofe!

Ikke en -men fire dronninger

Engasjementet for å hjelpe overlevelseskampen til biene har vært enorm i Norge og i mange land verden rundt, og kongeparet går foran som et godt eksempel. Denne delen av Slottsparken har slåttemark, villblomster, og tre bikuber. Det er altså ikke bare en, men fire dronninger på kongens eiendom. De tre bikubene er det birøkter og leder av frivilligorganisasjonen ByBi, Ragna R. Jørgensen som har ansvaret for.

– Det er fantastisk og se de mange lokale kreftene og initiativene, det gjør meg til optimist, sier Goulsen.

Nasjonal strategi

Og nå får ildsjelene drahjelp av den norske regjeringen. I løpet av dette året skal det foreligge en egen strategi for hvordan legge best til rette for de truede insektene.

Landbruksministeren vil ikke si så mye nå om hvilke tiltak han ser for seg, men kommer med en oppfordring til bøndene.

– En ting kan jo være at de som driver landbruk kan ha tambier ved siden av, det blir mer og mer vanlig, sier Landbruks og matminister Jon Georg Dale (Frp), til TV 2.

– Det viktige er hvordan vi alle opptrer i naturen sånn i det daglige, men også at vi legger til rette for et landbruk som for eksempel bruker minst mulig sprøytemidler, sier han.

Birøkter Ragna Jørgensen mener at dyrke slike slåttemarker som er i Slottsparken er en god ide.

– Følg Kongens eksempel!

– Jeg tror endring må skje inne i oss alle, at vi må ønske flere grønne områder og kreve det, sier hun.

Den engelske professoren, som er i Norge for å snakke om sin siste av mange bøker om humler, mener både landbruksministeren og nordmenn flest burde følge kongefamiliens eksempel.

– Hvis verden hadde hatt steder som dette her i Slottsparken, flere bievennlige hager, hvis vi kan finne måter å beholde flere blomster på landet, ja, da kan vi sørge for at dette går bedre, sier Goulsen.