Den tyske hekkeløperen Pamela Dutkiewicz slet i mange år med vekten og selvtilliten.
Den tyske hekkeløperen Pamela Dutkiewicz slet i mange år med vekten og selvtilliten. Foto: Andrej Isakovic

– Jeg ble kalt «den lubne»

Slik fikk hekkeløperen Pamela Dutkiewicz (25) orden på vektproblemene og selvfølelsen.

Tyske Dutkiewicz er i europatoppen på 100 m hekk, men veien frem dit har vært preget av enorm usikkerhet rundt egen kropp og vekt.

I et blogginnlegg kalt «Kampen med kroppen min» hos Spikes forteller hun at hun ble kalt «den lubne» av en trener bak hennes rygg, om ydmykende veie-seanser og kostholdsråd toppidrettsutøvere aldri bør følge. Redningen ble til slutt en alvorlig ankelskade.

25-åringen skriver at hun fikk vektproblemer da hun var 16-17 år og bodde på en kostskole for idrettsutøvere. Maten i kantinen var fetende og uten næring.

Pamela Dutkiewicz har nå fått orden på kostholdet sitt. 
Pamela Dutkiewicz har nå fått orden på kostholdet sitt.  Foto: Andrej Isakovic

– Jeg begynte å legge på meg og føle meg ukomfortabel. Vi vet alle hvilke klær man bruker i friidrett: små shorts og trange topper. Jeg kommer aldri til å glemme hvordan jeg brukte en stolrygg til å strekke ut klærne mine natten før konkurranser slik at de ikke skulle skjære seg inn i hoftene så mye, skriver Dutkiewicz.

Hun fikk dårlig selvtillit, som ikke ble bedre da hun øverhørte en trener kalle henne lubben bak hennes rygg. Hun fikk også beskjed at grunnen til at hun ikke løp fortere var at hun var for tung.

– Ydmykende

Selv om hun likevel var blant Tysklands beste i sin årsklasse, brydde hun seg mest om hvilke kroppsdeler som var synlige på bilder i avisene etter løp.

Råd om kosthold

Ingen i trenerteamet hennes visste hvordan de skulle håndtere situasjonen.

Svaret ble derfor at de veide henne jevnlig og dokumenterte hvert kilo.

– Det var utrolig ydmykende. Jeg var så flau, erindrer 25-åringen.

Dette førte til at hun begynte å spise uregelmessig. Et kostholdsråd hun fikk fra en trener var å spise et eple om morgenen og drikke te resten av dagen.

Vrksasana🌴 and now let's go to the second training💪🏼 #yogabaum #justdoitnow #southafrica #mückenstichonpoint #pämbäm

Et innlegg delt av Pamela Dutkiewicz (@pamela_dutkiewicz)

– Når jeg vet det jeg vet i dag, kan jeg ikke fatte at de sa dette til en idrettsutøver.

Etter et halvt år med uregelmessig spising fikk hun hjelp av en ernæringsfysiolog. Det ble lagt opp til et sunt kosthold med fem måltider daglig, men det hjalp henne ikke ned i vekt.

Fikk hjelp

Det hele snudde i februar 2015 da hun tråkket over og var ute i seks måneder. Hun gjennomgikk en grundig undersøkelse på en klinikk i Bochum, men der fant de ingenting feil med henne fysiologisk.

Da ble hun henvist til lege og tidligere svømmer Mark Warnecke og ernæringsfysiologen dr. Heinze. Da hun hadde fortalt dem historien sin, sa Heinze:

– Du har fetet deg selv opp.

Forklaringen var at hun er samme type som Warnecke. De trenger ikke mange kalorier til restitusjon. Den enkle løsningen ble at Dutkiewicz kuttet ned antall måltider fra fem til tre og spiste det hun følte for til frokost.

– Resultatet var utrolig. Det psykiske og fysiske presset lettet. Jeg så forandringer fra uke til uke. Jeg hadde aldri trodd jeg skulle få synlige magemuskler. Jeg har gått ned ti kilo siden jeg gjorde endringene – uten å sulte meg eller gå på diett. Samtidig har jeg fått en forståelse av min egen kropp og selvtillit.

Nå har hun et råd til andre som sliter med det samme.

– Jeg tror mange jenter, spesielt i puberteten, går igjennom noe lignende. Kroppen endrer seg og selvtilliten er lav, men – selv om det høres corny ut – utholdenhet betaler seg. Det krever mye utholdenhet for å forfølge drømmene sine frem til man til slutt kan høste fruktene.