tv 2 hjelper deg har testet:

Kan du egentlig bli helt snusfri med hypnose?

Hva hjelper best for å bli snusfri, hypnose, urtesnus, nikotinposer eller kun ren viljestyrke? TV 2 hjelper deg har testet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Over en halv million nordmenn snuser daglig, men 70 000 av dem planlegger å slutte med snus i løpet av den neste måneden. Men mange som vil slutte, får det ikke til.

Hypnose for snusslutt?

Den mest kontroversielle metoden i testen, er hypnose. TV 2 Hjelper deg sin testperson, Ida Hoff, hadde i alt tre hypnosetimer i løpet av fire uker.

Hoff gikk til hypnotisør Marianne Fagereng, som har jobbet med snus- og røykesluttere i over ti år. Hun har god erfaring med hypnose som virkemiddel for å slutte å snuse – men mener at det aller viktigste er at man selv er innstilt på å slutte.

Prisen for en snusslutt-pakke på tre timer hos Marianne Fagereng er 2700 kroner.

Slik gjorde vi testen

De fire testpersonene som ble valgt hadde alle brukt snus i minst to år. Kun en person har testet hver metode. De hadde alle lyst til å slutte å snuse.

  • Ida Hoff brukte metoden hypnose.
  • Alexander Hedloff Østbø brukte nikotinposer.
  • Irene Hansen Bråten brukte kun viljestyrke.
  • Hanna Johnsen brukte urtesnus.

Hanna sprakk en gang i testperioden.

SISTE: To måneder etter testperioden er det bare Alexander og Ida som er snusfrie.

Vår testperson, Ida Hoff, var godt fornøyd med timene, og etter testperioden på fire uker hadde hun ikke tatt en eneste snus.

– Det er vanskelig å vite om det var på grunn av hypnosen, eller fordi jeg hadde bestemt meg for å klare det. Men noen av de tingene hun sa har brent seg fast hos meg, forteller Hoff.

Hun anbefaler hypnose til flere som ønsker å slutte, og mener det kan være en god hjelp.

– Like avhengig av denne som snus

Zonnic er nikotinpulver i porsjonsposer med mintsmak. Disse er i utgangspunktet utviklet for røykeslutt. Alexander Hedloff Østbø testet nikotinposene i en måned, for å se om det kunne hjelpe ham å bli kvitt snussuget.

Nikotinposer: Zonnic munnpulver i porsjonspose. Foto: Pål Martin Rossing
Nikotinposer: Zonnic munnpulver i porsjonspose. Foto: Pål Martin Rossing

– Det positive er at du har noe under leppa samtidig som du får nikotin, slik som med snus. Men nå er jo problemet at jeg er avhengig av denne istedenfor snusen, forteller han.

Alexander holdt seg unna snus i de fire ukene testen varte, men etter hvert som ukene gikk ble han avhengig av Zonnic. Han konkluderte derfor med at det hadde vært bedre å slutte kun ved hjelp av viljestyrke.

Det var akkurat det testdeltaker Irene Hansen Bråten gjorde. Hun fikk i oppgave å slutte med snus, kun med sin egen viljestyrke som hjelpemiddel. I likhet med de to andre deltakerne holdt hun seg snusfri hele testperioden.

Tips til deg som ønsker å slutte med snus:

1. Slutt like gjerne brått, uten forutgående nedtrapping.

2. Tenk på at 260 000 nordmenn allerede har klart å slutte med snus. Oppgaven er ikke umulig.

3. Ca 70 000 nordmenn planlegger å slutte med snus i løpet av de neste 30 dagene - du er ikke alene.

4. Du vil spare masse penger! Bruker du 10-15 snus per dag, vil det bli en årlig utgift på rundt 20 000 kroner.

5. Vær forberedt på å møte abstinenssymptomer som rastløshet, irritabilitet, nedsatt stemningsleie og konsentrasjonsvansker. Dette er verst den første uken.

6. Unngå situasjoner hvor du vet snuising ofte hører med - for eksempel ved alkoholinntak.

7. Ta én livsstilsendring om gangen - skal du forandre på mye øker sjansen for å mislykkes.

Kilde: Karl-Erik Lund, Folkehelseinstituttet

Urtesnus

Nikotinfri snus: Onico og Kickup er begge to frie for nikotin og tobakk. Foto: Pål Martin Rossing
Nikotinfri snus: Onico og Kickup er begge to frie for nikotin og tobakk. Foto: Pål Martin Rossing

Den siste testdeltakeren, Hanna Johnsen, testet tobakk- og nikotinfri snus. Onico og Kick Up er begge laget for å etterligne opplevelsen av en ekte snus, men Hanna syntes ikke det ga den samme følelsen.

– Det var veldig frustrerende å bruke både Onico og Kick Up. Det ser ut som snus, men når du putter den under leppa så fungerer det liksom ikke, mener Johnsen.

Hanna var den eneste av deltakerne som sprakk i løpet av testperioden.

Lite forskning på snusslutt-metoder

Karl Erik Lund er forsker ved Folkehelseinstituttet, og har forsket på tobakk i mange år. Han tror det er flere grunner til at så mange ønsker å slutte med snus.

Tobakksforsker: Karl Erik Lund er forsker ved Folkehelseinstituttet og har forsket på tobakk i mange år. Foto: Pål Martin Rossing
Tobakksforsker: Karl Erik Lund er forsker ved Folkehelseinstituttet og har forsket på tobakk i mange år. Foto: Pål Martin Rossing

– Det kan virke som mange drar på seg en avhengighet som man etter hvert ønsker å bli kvitt. Snus er dyrt, og det er heller ikke spesielt sexy, mener Lund.

Selv om snus er svært vanlig her i Norge, er det et lite problem i de fleste deler av verden.

– Snus er et sjeldent fenomen i andre land enn Norge og Sverige. Derfor har det blitt gjort lite forskning på sluttmetoder for snus, forteller han.

Lund mener at det aller viktigste for deg som ønsker å slutte er motivasjon og viljestyrke, ikke hvilke hjelpemidler du benytter.

Dette svarer produsentene

Nikotinposer

Alexandra Johnsson, marketing manager i Zonnic: "Hensikten med produktet er å tilføre kroppen en mindre mengde nikotin, slik at man kan trappe ned nikotininntaket helt. Nikotinlegemiddel inneholder en betydelig mindre mengde nikotin enn tobakk, og er den minst skadelige måten å få i seg nikotin på.”

Urtesnus:

Markus Lundblad fra urtesnusprodusenten Kick Up skriver at deres hensikt er å tilby ett godt hjelpemiddel til de som ønsker å slutte med snus. Han skriver også at ”urtesnusen KickUp gjør det helt klart lettere å venne seg av med nikotin og den gir en vesentlig motivasjon for å slutte å snuse.”

Administrerende direktør i Swedish Match Norge, Geir Hammer, hevder at mellom 30 og 40 prosent av Onico-brukerne har sluttet å snuse ved hjelp av Onico.