Politiet tar terrorgrep før 17. mai:

– Noen trusler er umulig å gardere seg mot

Oslo-politiet sier at de ikke kjenner til konkrete trusler før nasjonaldagen, men at de setter inn ekstra tiltak for å trygge sikkerheten. PST sier at merkedager og markeringer kan være potensielle terrormål.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg tror at folk er realitetsorienterte og ser hva som skjer rundt oss i Europa. Men vi mener at det gir ekstra god grunn til å stille opp på 17. mai og fremme de verdiene samfunnet vårt står for.

– Vi oppfordrer alle til å delta i feiringen og til å bruke byen, sier stabssjef i Oslo politidistrikt, Johan Fredriksen.

– Iverksetter dere ekstra tiltak?

– Det gjør vi. Når trusselvurderingen går opp, vurderer politiet kompenserende tiltak som skal virke forebyggende og redusere risiko. Det er ikke dermed sagt at det er farligere som følge av en økt trusselvurdering, så lenge vi klarer å kompensere med våre tiltak, sier han.

Fredriksen understreker at Oslo-politiet vil ha et stort ledelsesapparat på jobb, og synlige og usynlige tiltak på nasjonaldagen. Han varsler at politiet vil ha kort responstid dersom noe skulle skje.

Stabssjef i Oslo politidistrikt, Johan Fredriksen. (Foto: NTB Scanpix)
Stabssjef i Oslo politidistrikt, Johan Fredriksen. (Foto: NTB Scanpix)

Sårbart samfunn

– Er dere kjent med at det foreligger noen konkrete trusler?

– Nei, det er vi ikke kjent med. Hadde vi hatt faktiske opplysninger som bekymret oss, ville vi ha delt dem med publikum.

– Men vi lever i et åpent og sårbart samfunn. I Europa har vi sett at det er umulig å gardere seg mot noen trusler. Det må vi akseptere. Vi må være realistiske, men samtidig er det ingen grunn til ikke å feire 17. mai, sier Fredriksen.

Økt fare rundt merkedager

Sverre Bakkeli, som er avdelingssjef for samfunnssikkerhet og beredskap i Beredskapsetaten i Oslo kommune, sier til NRK at det blir satt inn ytterligere tiltak i år enn hva de har gjort tidligere år.

PST sier til TV 2 at de ikke har utarbeidet trusselvurderinger eksplisitt knyttet til 17. mai-arrangementene rundt om i landet.

– PST har imidlertid vurdert det generelle trusselbildet mot Norge i den perioden vi nå er inne i, med mange ulike markeringer og merkedager rundt om i landet, sier kommunikasjonsdirektør Trond Haugbakken og fortsetter:

– Markeringer og merkedager har vært trukket frem av terrororganisasjoner i deres propaganda som aktuelle terrormål. Dette er PST og politiet oppmerksomme på. Sikkerhetsopplegg i forbindelse med ulke arrangementer fremover vil derfor ta hensyn til dette.

Amundsen: – God beredskap

Justisminister Per-Willy Amundsen sier til TV 2 at kan forstå personer som føler det utrygt å oppholde seg i store folkemengder.

– Men Norge er et grunnleggende trygt samfunn med et godt politi og en god beredskap. Vi agerer ut fra trusselvurderingen som PST legger til grunn, sier han.

Justisministeren mener at politiets tiltak er i tråd med det økte trusselnivået i Norge.

– Vi er ikke naive og politiet legger opp til å ta i bruk virkemidlene som er nødvendige i den situasjonen vi er i, sier han.

Flere angrep i Europa

Det siste året har flere byer i Europa opplevd grusomme angrepet der lastebiler har blitt brukt som våpen. I fjor sommer ble 86 mennesker drept og over 400 skadd da en lastebil dundret inn i folkemengden på promenaden i Nice.

Like før jul i fjor skjedde det samme i sentrum av Berlin. 12 mennesker mistet livet og 56 ble skadd. I våres har lignende angrep funnet sted i London og Stockholm.

Vil ikke stenge

I april omtalte TV 2 at København har satt inn tiltak for å hindre at uvedkommende kjøretøy skal kunne kjøre inn i folkerike gater.

Slike sperringer finnes ikke i Karl Johans gate i Oslo.

– Jeg håper at vi ikke kommer i en situasjon hvor vi må begynne å stenge av sentrumsområder for trafikk, men vi skal ta de sikkerhetsreglene som trengs fremover. Men hvis vi sikrer ett sted, så er det folk andre steder også, og det er det som er utfordringen i arbeidet mot terror; at å sikre målene er ikke det mest effektive fordi da vil målet bare flytte seg, sa Erna Solberg til TV 2.