BYGGER UT: Før bestod denne øya av sand og stein. Nå er det blant annet bygget veier som passer til missillastebiler. De rektangulære områdene er trolig utskytningsramper. Foto: Google Maps. 
BYGGER UT: Før bestod denne øya av sand og stein. Nå er det blant annet bygget veier som passer til missillastebiler. De rektangulære områdene er trolig utskytningsramper. Foto: Google Maps. 

Nord-Korea bygger mystiske øyer i all hemmelighet

Nord-Korea har truet med atomkrig, og ruster seg klar til kamp. Ferske bilder viser hva de har drevet med i skjul.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nord-Korea skal i all hemmelighet ha bygget militæranlegg som kan brukes til å skyte opp missiler fra minst fem øyer i Gulehavet.

Det avslører ferske satellittbilder, skriver Los Angeles Times.

På satellittbilder tatt i 2012, har øyene vært tilsynelatende øde og kun bestått av sand og stein.

Nylig varslet Nord-Korea at de setter sitt atomvåpenprogram på «maks fart» som et svar til USAs nye strategi i konflikten, der de ber om nye sanksjoner og «maksimalt press og innsats».

Sprengkraften til de to siste kjernefysiske bombene som Nord-Korea har testet, tilsvarer kraften på bomben som USA slapp over Nagasaki i Japan i 1945.

KUNSTIG: De fem øyene er alle bygget ut med blant annet veier og observasjonstårn. Foto: Google Maps
KUNSTIG: De fem øyene er alle bygget ut med blant annet veier og observasjonstårn. Foto: Google Maps

Bygger ut øyene

De ferske satellittbildene indikerer at øyene er gjort om til strategiske utposter, som alle er nær den gigantiske Sohae-militærbasen.

Deler av øyene skal være menneskeskapte, kunstige øyer som kan minne om de omstridte øyene som kineserne bygget i Sør-Kinahavet i 2016.

Kina mente at de hadde krav på over 90 prosent av det ressursrike havet. Det samme gjorde Brunei, Filippinene, Malaysia, Taiwan og Vietnam.

En internasjonal domstol avgjorde samme år at Kina hadde krenket filippinsk suverenitet ved å bygge disse kunstige øyene.

Skal man tro de nye satellittbildene, ser det følge Nord-Korea-ekspert Leonid Petrov ut som om det er bygget både utskytningsramper og observasjonsområder.

Han sier til australske News at de brede veiene på satellittbildene passer perfekt til lastebiler som frakter missiler.

Veiene ender opp i hvite, rektangulære områder han mener kan være varmeresistent sement som vanligvis blir brukt på områdene missiler blir skutt opp fra.

Bygget observasjonstårn

Nord-Koreas utskytningsbaser er for det meste plassert i fjellene, så posisjonen til disse øyene kan også være perfekt for andre type våpen brukt i krigføring.

– Først ble vi svært bekymret for hva meningen med disse øyene er – om det er for militær eller landbruksformål. Men, da vi så observasjonstårnene, tenkte vi at dette var militært, sier han.

SEMENT?: Den hvite firkanten midt på øya er trolig laget av varmeresistent sement tilpasset missilutskytning. Foto: Google Maps
SEMENT?: Den hvite firkanten midt på øya er trolig laget av varmeresistent sement tilpasset missilutskytning. Foto: Google Maps

Spisset retorikken

USA har den siste uka spisset retorikken mot Nord-Korea, understreket at de vil ha Kina og FN med på nye sanksjoner og gjennomført ny militærøvelse sammen med Sør-Korea.

Mandag forrige uke kom nyheten om at USAs omstridte rakettskjold, med navnet THAAD (Terminal High Altitude Area Defence), nå er ferdig installert og operativt i Sør-Korea.

Nord-Korea sier at de siste militærøvelsene har brakt USAs «aggresjonshysteri» til sitt høyeste punkt så langt. De mener Den koreanske halvøy er på grensen til kjernefysisk krig.

Landet sier videre at hvis ikke USA setter strek for sin fiendtlige politikk og kjernefysiske trusler, vil Nord-Korea fortsette å øke sin kjernefysiske kapasitet i selvforsvar og forebygge med kjernefysiske angrep.

De nordkoreanske uttalelsene tirsdag nevner ikke USAs president Donald Trumps siste utspill der han åpner for å møte Nord-Koreas leder Kim Jong-un.

– Dersom det er hensiktsmessig for meg å møte ham, så vil jeg absolutt gjøre det, sa Trump i et intervju med Bloomberg News forrige mandag.

– Så lenge det er under de rette omstendigheter, så vil jeg det, la han til.

Kort tid etterpå understreket Trumps talsmann Sean Spicer at det ikke er aktuelt å arrangere et møte mellom Trump og Kim.

– Det er innlysende at omstendighetene ikke er de rette i øyeblikket, sa Spicer og la til at dersom de to statslederne skal møtes, er det et minstekrav at Nord-Korea stanser sin provoserende atferd.

I tillegg til å true, har USA også antydet at det vil være mye å tjene på om Nord-Korea avslutter atomvåpenprogrammet sitt.

Blant gulrøttene Trump-administrasjonen har dinglet foran dem er gjenopptakelse av matleveranser og forhandlinger.