Lege og fembarnsmor: – Slik snakker du med barna om kroppshysteriet

Lege og fembarnsmor Kari Løvendahl Mogstad mener at man bør involvere seg mest mulig i barnas liv og lære dem at ulike kropper er helt naturlig.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Vi lever i et samfunn som stadig blir mer kroppsfiksert, og det er ikke alltid enkelt å vite hvordan man skal forholde seg til det konstante kroppspresset.

Lege og fembarnsmor Kari Løvendahl Mogstad har nylig skrevet boken «Kroppsklemma», hvor hun prøver å gi råd til hvordan man som forelder kan være en god rollemodell for barn og unge i et kroppsbevisst samfunn.

– Aller viktigst er å bry seg. Å være tilstede i barnas liv, og å være nysgjerrig på hvordan livene deres er. Det er så utrolig annerledes å vokse opp i dag, med en helt annen intensitet, blant annet takket være sosiale medier, sier Mogstad i God morgen Norge.

Snakk om kropp tidlig

Mogstad, som selv har fem barn, mener at man bør snakke med barn om kropp tidlig.

– Vi bør snakke med dem om hva som er naturlig. At alle er utstyrt med forskjellige kropper, og at bilder man ser på nettet kan være «fake». Vi må lære ungene våre kritisk mediesans, sier Mogstad.

Hårfin balanse

Fembarnsmoren er klar på at spørsmål om kroppspress ikke har enkle og klare svar.

KROPPSPRESS: Kari Løvendahl Mogstad har skrevet bok om hvordan man som voksen er et godt forbilde for unge i et kroppsfiksert samfunn. Foto: Kari-Anne Toth 
KROPPSPRESS: Kari Løvendahl Mogstad har skrevet bok om hvordan man som voksen er et godt forbilde for unge i et kroppsfiksert samfunn. Foto: Kari-Anne Toth 

– Hvor går grensen mellom å holde seg sunn og sprek, og å ha et usunt forhold til kropp?

– Dette er et veldig aktuelt og interessant spørsmål! Det er en hårfin grense, og det er ikke tvil om at denne er tøyd langt i dag, og til dels tråkket over, sier Mogstad.

– Mange voksne fikser jo på eget utseende. Hva tenker du om det? Hvordan påvirker det barna?

– Dette har eksplodert bare på få år. Jeg setter meg ikke som dommer over dem som ønsker å fikse på utseende. Jeg er like mye opptatt av hvorfor samfunnet har endret seg i denne retningen! Det er viktig å tenke over hva slags signaler vi gir til barn og unge når vi fikser her og der.

Tror ikke kroppspresset forsvinner

Mogstad tror aldri vi kommer til å fjerne oss helt fra et kroppsfiksert samfunn.

– Vi har alltid vært opptatt av kropp og skjønnhet. Men jeg håper inderlig at det vil komme en slags motreaksjon, slik at andre og langt viktigere verdier enn hvordan man ser ut, blir rådende på en annen måte enn i vårt vanvittig utseendefikserte samfunn i dag. Det er mye uhelse som kommer av denne galskapen. Og noen tjener rått på at vi er misfornøyde med oss selv, sier legen og fembarnsmoren.