Ville spekulasjoner:

Dronning Elizabeth har innkalt hoffet til uvanlig hastemøte

Det florerer med spekulasjoner i britiske medier etter at hoffansatte har blitt innkalt til hastemøte ved Buckingham Palace i London natt til torsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Medlemmer av hoffet rundt om i hele øyriket har blitt innkalt til et hastemøte torsdag formiddag.

Rykter

Ingen vet hva det dreier seg om, men den uvanlige framgangsmåten setter fart i ryktene om at det dreier seg om en av de aller mest sentrale personene i kongefamilien: Dronningen selv, eller hennes ektemann prins Philip.

Pressen samler seg torsdag utenfor Buckingham Palace i påvente av mer informasjon. Ifølge britiske medier vil hoffmøtet starte klokken 11 norsk tid, og det forventes en pressekonferanse i etterkant av møtet.

Se direktebilder fra Buckingham Palace øverst i saken

Møtet skal ledes av den britiske hoffsjefen, William Peel, samt hennes majestets nærmeste rådgiver, privatsekretær Sir Christopher Geidt.

Kort varsel

– Selv om møter som omfatter alle de ansatte ikke er sjeldne, så er måten det har blitt innkalt til møte på, i tolvte time, veldig uvanlig og kan antyde at det er noe stort som skal meldes, skriver den britiske avisen Daily Mail.

TV2s kongehusekspert Kjell Arne Totland mener oppstyret er medieskapt.

– Jeg har naturligvis registrert spekulasjonene og rykteflommen på nettsider og sosiale medier i morgentimene i dag. Men jeg ser nok først og fremst på det hele som et mediehysteri anno 2017 - og den berømmelige fjæren som er blitt til en hel hønsegård, sier Totland.

Rykteflommen har fått britisk presse til å rykke mannsterke til Buckingham Palace
Rykteflommen har fått britisk presse til å rykke mannsterke til Buckingham Palace Foto: Daniel Leal-olivas

Buckingham Palace har ikke kommentert britisk presses spørsmål, men forsikrer mediene om at det ikke dreier seg om dårlig helse hos dronningen eller prins Philip.

Dronning Elizabeth er 91 år, mens prins Philip blir 96 i juni. Begge har fremdeles offentlige plikter, og gjorde representasjonsjobber onsdag. De skal også fortsette med sine oppsatte plikter torsdag, melder ITV.

– Både dronning Elizabeth og ektemannen var i går i full vigør. Og hvis det virkelig hadde vært en dramatisk eller trist nyhet i kongefamilen, så ville nok uansett ikke det første man gjorde være å kalle inn slottsansatte fra hele Storbritannia til møte i London, sier Totland til TV 2.

Dronningen har imidlertid gradvis overlatt flere oppgaver til prins Charles og prins William de senere årene.

– Ingen grunn til bekymring

Ifølge en kilde nær kongeparet, er det ingen grunn til bekymring som følge av den korte fristen på møteinnkallelsen, melder Reuters.

Møtet er bekreftet, men det er ingen alvorlig årsak for møtet, heter det seg.

– Jeg håper og tror at vi kanskje vil få en plausibel forklaring på det hele i løpet av formiddagen, sier Totland.