I dag kan det bli slutt på Obamacare

Den amerikanske kongressen skal stemme over opphevelse av Obamacare.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den amerikanske kongressen vil stemme for et forslag som innebærer at store deler av tidligere president Barack Obamas helsereform oppheves.

Avstemningen i Kongressen skal finne sted torsdag.

Sist gang forslaget fra det republikanske partiet ble lagt fram, i mars, ble de tvunget til å trekke det på kort varsel fordi det ble klart at det ikke ville få flertall. Nå skal det altså likevel legges fram.

Det forventes å bli en svært spennende avstemming, man da pressen spurte republikanske Kevin McCarthy om det er sikret tilstrekkelig stemmer til å droppe Obamacare, svarte han «ja».

– Vi skal stemme over helseforslaget i morgen. Fordi vi har nok stemmer. Det vil gå gjennom. Det er et bra forslag, sier McCarthy.

Mange mister helseforsikringen

Gjennom Obamacare fikk 20 millioner amerikanere som ikke hadde det fra før, helseforsikring.

Trumps plan om å skrinlegge Obamacare vekker harme og fortvilelse hos mange amerikanere.
Trumps plan om å skrinlegge Obamacare vekker harme og fortvilelse hos mange amerikanere. Foto: Kevin Lamarque

Republikanere har ikke noe offisielt tall på hvor mange av disse som vil miste forsikringen sin med de nye planene, men det vil trolig bety at mange millioner amerikanere vil bli sittende igjen uten helseforsikring.

De siste dagene har det pågått en intens innsats for å samle stemmer for forslaget.

Penger i pott

Forslaget åpner for at delstater kan droppe dagens krav om at forsikringer skal koste det samme for alle, enten de er sunne og friske eller alvorlig syke.

Moderate republikanere har tidligere motsatt seg dette, men i den nye versjonen av forslaget er det lagt inn en pott på åtte milliarder dollar som skal bidra til å dekke helseforsikringsutgifter for personer med kroniske lidelser.

Det ble tunga på vektskålen for blant andre republikanerne Fred Upton fra Michigan og Billy Long fra Missouri, som nå har snudd i saken.

Upton foreslo tillegget på åtte milliarder dollar i ekstra midler, og har tidligere sagt at han ikke kunne stille seg bak et forslag som ville frata folk med kroniske lidelser rettigheter.

Ikke nok

En rekke helseeksperter har imidlertid gått ut og sagt at åtte milliarder dollar ikke er nok til å dekke forsikringskostnadene for dem som vil trenge det.

Hvis forslaget går gjennom torsdag vil det uansett være en massiv seier for president Donald Trump og leder for Representantenes hus, Paul Ryan.

De siste dagene har Trump nevnt forslaget flere ganger og tydelig prøvd å selge det inn. Hvis forslaget skal gå gjennom kan han kun tåle at 22 republikanere stemmer mot. Kongressen består av 435 medlemmer.

Obamacare, også kalt Affordable Care Act, var én av Obamas store kampsaker, og gjorde helseforsikring mer tilgjengelig for millioner av amerikanere.

(©NTB/TV 2)