80 ÅR: Kongeparet fyller 80 år, og feirer den store dagen sammen 9. og 10. mai. 
80 ÅR: Kongeparet fyller 80 år, og feirer den store dagen sammen 9. og 10. mai.  Foto: Stella Pictures

Kong Harald (80) feirer seg selv med krone-is til alle

Alle som møter opp for å feire kong Harald (80) og dronning Sonja (79) på Det Kongelige Slott tirsdag får gratis is. Få oversikt over bursdagsprogrammet for kongeparet.

Den 21. februar i år ble kong Harald 80 år, og dronning Sonja fyller 80 år den 4. juli i år.

Kongeparet feirer imidlertid den store begivenheten sammen den 9. mai, og inviterer alle som kan til å bli med på feiringen.

Gratis is

Feiringen starter tirsdag 9. mai klokken 17.30 på Slottsplassen. Her blir det drilloppvisning av Hans Majestet Kongens Garde, sang og musikk med Soul Children og gratis krone-is til de fremmøtte så langt beholdningen rekker.

Klokken 18.30 kommer kongeparet ut på balkongen med flere av sine kongelige gjester. Alle fremmøtte inviteres til å synge bursdagssangen for kongen og dronningen.

80 ÅR: Dronning Sonja og kong Harald fyller 80 år i 2017. Feiringen foregår 10. og 11. mai. Foto: Det kongelige hoff
80 ÅR: Dronning Sonja og kong Harald fyller 80 år i 2017. Feiringen foregår 10. og 11. mai. Foto: Det kongelige hoff

Til slutt vil Bjarte Hjelmeland runde av feiringen på Slottsplassen med en monolog til kongeparet.

Senere på kvelden er det gallamiddag på Det kongelige slott, hvor festkledde gjester vil ankomme mellom klokken 19.00 og 19.15.

Ut på båttur

Feiringen vil sette sitt preg på hovedstaden også onsdag 10. mai. Det vil være mulighet til å få et glimt av kongeparet og de kongelige gjestene på Honnørbrygga ved Rådhuskaien klokken. 11.00 når de reiser ut til Kongeskipet Norge.

Den danske kongefamilien vil befinne seg på det danske kongeskipet KS Dannebrog under feiringen, og vil ligge til kai under Akershus Festning. Det er ikke et vanlig skue å se begge disse skipene samtidig.

Festmiddag i Operaen

Senere på kvelden inviterer Regjeringen til festmiddag i Operaen til ære for kongeparet med 300 inviterte gjester fra inn- og utland.

Gjestene og kongeparet vil reise i kortesje fra Slottet og ned til Operaen med Hans Majestet Kongens Garde i front. Kongeparet reiser først, klokken 18.15, og 18.30 følger resten av gjestene etter.

Et barne- og ungdomskor vil synge på Universitetsplassen, Høybråten skolekorps spiller der Kirkegata krysser Karl Johan og Ullevål skoles musikkorps spille på Jernbanetorget. Karl Johan vil være stengt for trafikk mellom 17.00 og 19.00.

Statsministeren er vert

Gjestene ankommer Operaen fra klokken 18.40, og Kongeparet vil være de siste som ankommer klokken 19.00. Her vil de bli mottatt av statsminister Erna Solberg, som er kveldens vert.

Utenfor Operaen vil det være innslag av sang og musikk, og 1000 tilskuere slippes til på operataket fra klokken 16.00 til 17.30. Alle i publikum må gjennom sikkerhetskontroll.

– Todagersfeiringen av kongeparet i Oslo tegner til å bli fantastisk – med god anledning for folk flest til også å være med å feire vår konge og vår dronning, sier TV 2s kongehusekspert Kjell Arne Totland.

Vil du lese mer om kongeparets feiring? Se Kongebloggen.

– Det er helt i kongeparets ånd! Og det er lenge siden vi sist hadde et slikt oppbud av utenlandske kongelige i hovedstaden. Nå håper vi bare på kongevær de to dagene, slik at det virkelig smaker med krone-is!

Dersom du ikke har mulighet til å ta del i feiringen i Oslo, sender TV 2 Nyhetskanalen direkte fra bursdagsfeiringen begge dagene.