Slik blir «nye Norge» – Nord-Norge deles i to

De fire samarbeidspartiene på borgerlig side er enige om det nye regionkartet. Men om Arbeiderpartiet vinner valget, blir kartet vraket.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Onsdag falt den siste brikken på plass. Nord-Norge skal deles i to framfor å bli slått sammen til én stor region. Avtalen mellom regjeringspartiene, KrF og Venstre innebærer at Troms og Finnmark slås sammen til én region, mens Nordland fortsetter alene.

– Med denne avtalen får vi to regioner i Nord-Norge med ca 240.000 innbyggere hver, sier Helge Andre Njåstad (Frp), leder av kommunal- og forvaltningskomiteen.

Målet var i utgangspunktet å slå alle de tre nordligste fylkene sammen til én region.

Stortinget behandler regionreformen 8. juni.

Tromsø blir et viktig knutepunkt i den nye regionen.
Tromsø blir et viktig knutepunkt i den nye regionen. Foto: Løvland, Marianne

– Balanse

Politikerne i Nord-Norge har bedt om en politisk avklaring. Flere sterke røster har anført at avstandene i en samlet nordnorsk region blir for store.

– Avtalen om inndeling av Nord-Norge vil gi en god balanse mellom fylkene i Nord-Norge og også på landsbasis, sier Høyres Ingjerd Schou.

Venstres André N. Skjelstad sier han nå forventer at regjeringen sikrer at balansen blir god når det gjelder fordelingen av offentlige arbeidsplasser i Nord-Norge.

KrFs Geir Toskedal mener også utenrikspolitiske hensyn taler for at Troms og Finnmark slås sammen.

– De utgjør Norges viktigste utenrikspolitiske interesseområde, har en framskutt posisjon i nordområdene og representerer Norges grense mot Arktis og Russland, sier han.

Blir vraket av Ap

Dersom Ap vinner valget, blir kartet derimot vraket.

– Det er riktig. Dette regionkartet blir ikke realisert dersom vi vinner valget, sier Aps kommunalpolitiske talskvinne Helga Pedersen til NTB.

Hun mener forslaget om å slå sammen Troms og Finnmark er virkelighetsfjernt og udemokratisk.

– Befolkningen i Finnmark har sagt klart nei til denne løsningen, og det er svært arrogant av høyrepartiene å tro at en håndfull menn på bakrommet vet bedre enn de som bor i Finnmark. Dette er sentralisering for sentraliseringens skyld, sier hun.

Også Senterpartiets Heidi Greni mener den nye regioninndelingen er alt annet enn logisk.

– Reformen skulle gjøre de regionale forskjellene mindre, men ender opp med å gjøre det motsatte, samtidig som fylkene tappes for oppgaver. Rogaland og Møre og Romsdal skal altså fortsette alene, mens man får en gigantregion i Viken – til overmål uten Oslo, sier hun.

SV: – Kampen er ikke over

SV reagerer også sterkt på sammenslåingen. Partiets nestleder Kirsti Bergstø kaller avgjørelsen for «hårreisende».

– Kampen er ikke over, og dette viser at vi trenger et nytt flertall til høsten. Dette er en hårreisende avgjørelse. Å ha én region som er så stor, vil innebære å flytte makt og avgjørelser vekk fra folket, sier hun til TV 2 .

Partiet krever også folkeavstemning om saken.

– Vårt klare budskap er; siste ord er ikke sagt, sier hun.

Senere innstilling

Selve innstillingen fra kommunal- og forvaltningskomiteen om regionreformen ventes først å komme neste måned, med planlagt stortingsbehandling 8. juni.

– Men regionkartet er vi nå enige om. Siden dette vil bli omtalt i kommuneproposisjonen 11. mai, valgte vi å gå ut med denne enigheten nå, sier Njåstad til NTB.

Det var nettstedet High North News som først omtalte avtalen onsdag.

Det er allerede bestemt at man skal fortsette med tre fylkesmenn, slik det er i dag. Finnmarksloven vil fortsatt gjelde etter en sammenslåing mellom Finnmark fylkeskommune og Troms fylkeskommune.