Samira (37): – Norske mødre tror jeg ikke vil ha noe med dem å gjøre

«Kjære mamma»-deltager Samira (37) mener gjensidig frykt for kulturkrasj står i veien for integrering.

Somaliske Samira Muuse (37) ønsker å være en del av det norske samfunnet, men opplever at det er veldig vanskelig å bli kjent med norske foreldre.

– Barna mine har norske venner, men hvis en norsk mor ser meg, tror de at jeg ikke vil ha noe med de å gjøre, sier trebarnsmoren til God morgen Norge onsdag.

Ensom i Norge

I kveld møter du Samira og familien i TV 2-programmet «Kjære mamma».

Samira kom alene til Norge som 22-åring i 2002. Hun beskriver de første årene som de verste i sitt liv.

– Jeg kom alene uten mannen min, og det var veldig ensomt. Det var vanskelig å lære seg et nytt språk og kultur i tillegg, sier Samira til God morgen Norge.

Alt snudde da mannen Ibrahim flyttet etter. Ulykke ble til glede da paret fikk sitt første barn Sara, som i dag er blitt 10 år gammel. Den lykkelige familien ble etter hvert større med sønnene Suver (7) og Isak (4).

Gjensidig frykt

I dag bor familien på Kampen i Oslo. Barna har norske venner, men Samira opplever at det er vanskelig å komme i kontakt med foreldrene.

– Vi hilser og smiler til hverandre, men ikke noe mer. Jeg føler at folk er skeptiske fordi jeg er utenlandsk, og de er redde for å fornærme meg. Men det er gjensidig frykt, for jeg kjenner også på redselen for å si eller gjøre noe feil, forteller Samira.

Thorgeir Kolshus er antropolog ved Høgskolen i Oslo og Akershus. Kolshus kjenner seg igjen i Samiras beskrivelser.

– Vi er redde for å trå hverandre på tærne, og vi er redde for å støte noen. Løsningen blir å la være å ha noe med vedkommende å gjøre. Det er «lettere», sier Kolshus til God morgen Norge.

Hvorfor tar mange nordmenn avstand?

– Vi liker å være med folk som ser like ut som oss, og som gjør de samme tingene. Ideen blir da at de som ser annerledes ut, foretrekker andre ting. Det er en kobling som er grunnleggende feil. Det er generelt kjempestore kulturforskjeller i Norge, forklarer Kolshus til God morgen Norge.

Åpenhet

Samira har et stort somalisk nettverk i Norge, men hun savner norske venner. Religion er viktig for familien Muuse, men Samira understreker at det er fullt mulig å kombinere den islamske tro med den norske kulturen.

37-åringen etterlyser mer åpenhet rundt kulturforskjeller.

– Vi må snakke mer om hvorfor vi spiser som vi gjør, eller hvorfor vi ber. Vi må ta ett skritt fremover og bli kjent med hverandre. Hvis ikke frykten for kulturkrasj forsvinner, hvordan skal vi da bli kjent med hverandre?, spør Samira.

Ifølge antropolog Kolshus mangler samfunnet vårt møteplasser der folk uoppfordret kan bli kjent med hverandre.

– Det er snakk om sosiale møteplasser som for eksempel marked og torg før i tiden. I dag skjer møtene gjennom skole og idrettslag. Å engasjere seg på de arenaene kan være en effektiv måte å bli kjent med folk på, forteller Kolshus.

Vanlig familie

Samira gleder seg til å se kveldens episode av «Kjære mamma» sammen med familien.

Hun håper at episoden vil gi et innblikk i deres hverdag, og at andre foreldre ser at de også er en helt vanlig familie.

– Jeg vil at barna mine skal vokse opp som alle andre barn i Norge. Det er forskjell på religion, men vi er jo alle like uansett, sier trebarnsmoren til God morgen Norge.

Se intervjuet med Samira og Thorgeir Kolshus øverst i videovinduet.

«Kjære mamma» går mandager til torsdager klokken 21.00 på TV 2 Livsstil. Du kan også se programmet på TV 2 Sumo.