Den fem år gamle urangutangen ble holdt fanget i Kapuas Hulu-distriktet på Borneo i Indonesia. 
Den fem år gamle urangutangen ble holdt fanget i Kapuas Hulu-distriktet på Borneo i Indonesia.  Foto: Handout

Blåøyd urangutang reddet fra fangenskap på Borneo

En sjelden albino-urangutang ble holdt fanget av landsbyboere i to dager.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Indonesiske miljøforkjempere har reddet en sjelden albino urangutang fra fangenskap på øya Kalimantan utenfor den indonesiske delen av Borneo.

Holdt i bur

Den blåøyde apen med lys pels er unik, og det er trolig grunnen til at noen har fanget henne. Hun skal ha blitt fanget i regnskogen for få dager siden, og holdt i bur siden.

The Borneo Orangutan Survival Foundation, melder at hun er ca fem år gammel og at hun ikke er vant til mennesker.

– Fysiske undersøkelser slår fast at dette er en albino urangutang. Øynene, håret og huden er lysere en vanlig, og hun er sensitiv for sollys, skriver organisasjonen på sin nettside.

Den lyse apen viser tegn til å være vill. Hun vil trolig slippe ut i regnskogen igjen.
Den lyse apen viser tegn til å være vill. Hun vil trolig slippe ut i regnskogen igjen. Foto: Handout

De melder at de har godt håp om å slippe henne løs i regnskogen igjen etter en periode i deres rehabiliteringssenter som huser 500 urangutanger.

Aldri observert før

Albino-urangutanger er ekstremt sjeldne. Organisasjonen som jobber for å bevare arten, sier til AFP at det er første gang i deres 25 år lange historie de har sett en. Men eksistensen hennes tyder på at det finnes albino-urangutanger i skogen ettersom det er en genetisk arvelig tilstand.

Den indonesiske øya har vært utsatt for omfattende avskoging og flere titalls dyrearter har måttet lide, skriver Reuters.

Blant dem er de utrydningstruede urangutangene. Det er estimert at det bor 100.000 urangutanger på Borneo som tilhører Malaysia, Brunei og Indonesia.