Anja er Norges første profesjonelle lusejeger

Anja Dahl hadde ønske om å gjøre noe for folket da hun flyttet hjem til Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Anja Dahl forteller at hun kom på ideen da hun selv stod på badet en kveld med sine tre barn, og oppdaget lus hos én etter én.

– Jeg stod til morgenkvisten og kammet med hyl og skrik og prøvde mitt beste mens jeg tenkte at noen måtte hjelpe meg, forteller hun i God morgen Norge tirsdag.

Men det var ingen hjelp å få, derfor fikk hun ideen om å bli profesjonell lusejeger.

– Jeg tenkte at det må jo finnes et alternativ til den grusomme situasjonen jeg var i, forteller hun.

Åpner klinikk

Hun bodde i England på det tidspunktet, og oppdaget snart at det fantes klinikker som kunne hjelpe. På nett fant hun et apparat som er utviklet i USA og som fjerner lus og egg på 90 minutter, gift-fritt uten kjemikalier.

Med denne maskinen fjernes lus og egg ved at de blir varmebehandlet og dehydrert.
Med denne maskinen fjernes lus og egg ved at de blir varmebehandlet og dehydrert. Foto: God morgen Norge

– Når jeg flytter hjem skal jeg gjøre noe for folket. Det er nok folk som trenger den typen hjelp, tenkte hun.

Dermed var det klart for Norges første luseklinikk.

Se intervjuet med Dahl i videovinduet øverst.

Koster over tusenlappen

Hodelus er et stadig tilbakevendende problem som det har vist seg vanskelig å bli kvitt. Særlig på høsten når hundretusener av elever vender tilbake til skole og barnehager etter sommerferien sprer hodelus seg fort, og gjør at hele skoleklasser må fram med lusekam.

Sist Folkehelseinstituttet foretok en større luseundersøkelse var i 2008 i fem store norske byer. Da fant de at rundt 1–2 prosent av skolebarn i Norge har lus i et øyeblikksbilde og at i løpet av barneskolen vil ca. 40 prosent av elevene ha hatt lus én eller flere ganger.

Det finnes flere typer godkjente og effektive midler å få kjøpt på apotek. Folkehelseinstituttet har gode råd om hvordan man kan bli kvitt lus, men Anja Dahl tror mange ønsker profesjonell hjelp. En behandling hos henne med garantert resultat koster 1290,- kroner.

– Man slipper å stå der og holde på på badet i mange timer med all den forferdeligheten det er. Målet er at en slik klinikk skal finnes i alle norske byer.