Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Seks ting jeg skulle ønske jeg visste da jeg var russ

– Jeg har lært en del siden jeg var russ, og det er noen ting jeg skulle ønske jeg visste før jeg dro på meg den røde buksa, skriver Kari Randen, leder for AV-OG-TIL.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Skrevet av Kari Randen, daglig leder for alkovettorganisasjonen AV-OG-TIL

Selv jeg som i dag jobber som alkovettleder, har vært russ en gang. Det begynner å bli noen tiår siden nå, men en gang var jeg som dere – ikledt røde bukser med personlige budskap trykket på, sekken fylt med cider, lipgloss og nistepakke. Klar for å feire tolv år med skolegang, med sommerfugler i magen og følelsen om at det var nå eller aldri. Det var en fantastisk tid.

Samtidig har jeg lært en del siden den gang. Gjennom jobben min har jeg blant annet lært masse om hvordan kroppen reagerer på alkohol og hvordan alkohol kan påvirke de som står rundt den som drikker.

Mye av det jeg har lært skulle jeg ønske jeg visste når jeg selv var russ. Derfor vil jeg dele mine tanker, selv om jeg innerst inne vet dere egentlig ikke vil høre.

1. Å drikke like mye som gutta er en dårlig idé

Rett og slett fordi kroppen påvirkes annerledes. Alkohol oppholder seg gjerne lengre i kvinnekroppen før den forbrennes. Det skyldes at kvinner generelt har lavere nivåer av et stoff som forbrenner alkoholen, i tillegg til at leveren ofte er mindre hos kvinner.

Kvinnekroppen består også generelt sett av en større andel fett og en lavere andel vann enn mannekroppen.

Ettersom alkohol løses godt i vann vil man påvirkes mindre om man har mye vannholdig kroppsvev, som blant annet muskelvev. I tillegg veier kvinner i snitt mindre enn menn, noe som gjør at vi har mindre kroppsvev å fordele alkoholen på.

Det betyr også at jeg ville ha tatt en strengere vurdering av russeknutene.

Mange av dem omhandler alkohol, og jeg vet jo nå at alkohol påvirker oss veldig annerledes avhengig av kjønn, høyde og vekt. Derfor ville jeg funnet og prioritert de russeknutene som best passet meg og min kropp.

2. Vann er sjef!

Noen glass vann mellom alkoholenhetene gjør at kvelden varer lenger og at hodet bedre er i stand til å følge med på undervisningen i uken som kommer. Jeg vil nådigst være den som sier dette for n-te gang, men karakterene du får denne eksamenen henger jo med deg resten av livet. Beklager, jeg måtte bare!

3. Det er ingen skam å snu

Det er fullt lov å gå hjem mens kvelden er på topp og før du er blitt for sliten. Fordelen med russetiden er jo at det er en ny fest rundt neste sving, så det er lov å ta en tidlig kveld en gang i blant.

4. Øl > sprit – noen ganger

Når jeg var russ var det sprit som oftest fylte glassene. Trolig var forklaringen at det var enklere å få tak i. Også i 1991 fantes det sprittaxi, og flere i Ål hadde i tillegg tilgang på hjemmebrent. Det jeg vet nå er at det er mye lettere å drikke for mye og for fort når du drikker alkoholholdige drikker med høy prosent. For noen kan det derfor være lurt å holde seg til drikke med lavere alkoholinnhold, så risikoen for at drikkingen går over styr reduseres.

5. Russeknuter er ikke noe å putte på CV-en

Jeg var som mange andre russ en ihuga gjennomfører av utallige merkelige russeknuter. Hvorfor, er jeg noe usikker på nå i etterkant. For det første er det kun plass til et fåtall av gjenstandene i russedusken, så de fleste tingene fikk omverdenen aldri vite om. Ei heller er det noe jeg noen gang har brukt til noe som helst, og CV-fyll er det absolutt ikke. Det er i alle fall ikke verdt å ofre egne grenser for en russeknute, uansett hvor fint det ser ut i lua.

6. Gode venner er gull verdt

Til sist vil jeg bare be dere om å nyte. Virkelig nyte denne tiden du får sammen med venner. Det er noe helt eget å være del av det rødkledde fellesskapet, og det å få alle disse anledningene til å være sammen, og feire sammen. Jeg er veldig takknemlig for at jeg fikk være del av en slik gjeng, og at mange av dem jeg kjente og feiret med fortsatt er gode og viktige personer i livet mitt.

Bruk godt alkovett, også i russetiden. Det er bra for alt fra karakterer og lommeboka til skadestatistikken. Ha det kjempegøy, og for all del - husk å passe på hverandre.

God russetid!