SAVNER OG SØRGER: Kate og Gerry McCann under lanseringen av boka «Madeleine» i London i 2011.
SAVNER OG SØRGER: Kate og Gerry McCann under lanseringen av boka «Madeleine» i London i 2011. Foto: Carl De Souza

Omstridt Maddie-etterforsker: –  Foreldrene forteller ikke hele sannheten

Den omstridte politinspektøren Goncalo Amaral langer ut mot Kate og Gerry McCann ti år etter forsvinningen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

3. mai er det ti år siden Madeleine McCann forsvant fra Praia da Luz i Portugal.

Det var den omstridte politiinspektøren Goncalo Amaral som i 2007 ble satt til å etterforske saken.

I helgen hevdet Amaral, som nå skriver bok om den mye omtalte forsvinningen, at han er sikker på at Madeleines foreldre, Kate og Garry McCann, ikke forteller hele sannheten.

– Jeg er sikker på at Madeleine døde i leiligheten den kvelden, sier han i et intervju med en portugisisk TV-kanal, skriver Daily Mail.

– Hun ble ikke kidnappet. Jeg sier ikke at foreldrene gjorde det, men de er i det minste medansvarlige, og de har ikke fortalt hele sannheten, påstår han.

Gikk til søksmål

Helt siden forsvinningen, har han kranglet med Kate og Gerry McCann.

Fire måneder etter forsvinningen, kunngjorde han at de var mistenkte i saken. Dagen etter satte Kate og Gerry seg på flyet hjem til England.

– De fryktet at de skulle bli arrestert. Vi skulle ha holdt dem tilbake. Vi hadde hjemmel for det, men de reiste kjapt, og dermed ble etterforskningen enda vanskeligere, påstår han.

KONTROVERSIELL: Goncalo Amaral poserer foran en poster av boka han skrev om Maddie-mysteriet, «Maddie: Sannheten om løgnen». 
KONTROVERSIELL: Goncalo Amaral poserer foran en poster av boka han skrev om Maddie-mysteriet, «Maddie: Sannheten om løgnen».  Foto: JOAO CORTESAO

Det tok ikke lang tid før politidirektøren i Portugal grep inn og opplyste at foreldrene ikke var mistenkte, og at Madeleine trolig var blitt kidnappet.

Amaral ble tatt av saken, men svarte med å skrive skandaleboka «Maddie: Sannheten om løgnen».

I boka, som ble en bestselger i Portugal, gjentok han mistankene han har mot Kate og Gerry.

McCann-paret reagerte med å gå til søksmål mot Amaral. De krevde ti millioner kroner fra ham – og at boka ble fjernet fra markedet.

De vant frem i første rettsinnstans, men tapte i både neste runde og i Høyesterett.

Boka ble likevel fjernet fra markedet, mens Amaral ble pålagt et forbud mot å gjenta sine anklager mot ekteparet – uten at han har brydd seg om dette.

TIL SØKSMÅL: Gerry og Kate McCann ankommer rettssalen i Lisboa etter å ha gått til søksmål mot Amaral i 2010.  
TIL SØKSMÅL: Gerry og Kate McCann ankommer rettssalen i Lisboa etter å ha gått til søksmål mot Amaral i 2010.   Foto: Francisco Leong

I retten hevdet ekteparet at søkelyset mot dem gjorde det enda vanskeligere å oppklare saken fordi verdifull tid var gått tapt, og at kidnapperne kunne skjule spor og komme seg langt unna.

Mystisk telefonsamtale

TV 2 skrev i april om en mystisk telefonsamtale som kan kaste nytt lys over Maddie-forsvinningen.

The Sun skriver at en ny gjennomgang av politiets telefonlister viser at en person ringte et alarmselskap i Lisboa 16 minutter etter at Madeleine forsvant fra familiens ferieleilighet.

En mannstemme fortalte om et stort tyveri som skulle finne sted 16 kilometer fra Praia da Luz. Alarmselskapet tilkalte politiet, som rykket ut med full styrke.

En av politiets teorier er nå er at oppringningen ble brukt for å lokke lokalpolitiet bort fra området, slik at noen kunne kidnappe Madeleine uforstyrret.

Ingen tegn til kidnapping

Goncalo Amaral sier at han ikke tror at Madeleine ble kidnappet.

VILL JAKT: Madeleine McCann-forsvinningen vakte stor oppsikt i 2007, og fortsatt er det enorm interesse for saken. Foto: AFP 
VILL JAKT: Madeleine McCann-forsvinningen vakte stor oppsikt i 2007, og fortsatt er det enorm interesse for saken. Foto: AFP  Foto: MELANIE MAPS

Han understreker dette ved å si at McCann-familiens ferieleilighet var ryddig da politiet kom, og at politiet ikke fant noe tegn på verken innbrudd eller kidnapping.

De siste årene har politiets hovedteori vært at innbruddstyver ble overrasket over at det var barn i leiligheten, og at de tok med seg Madeleine i panikk.

Amaral nekter å tro at dette kan ha skjedd.

– Det finnes ikke et eneste spor som leder i den retningen. Min første tanke var at Madeleine våknet og ble redd da hun ikke fant foreldrene. Derfor gikk hun ut i gaten for å lete etter dem, sier han i intervjuet.

Han forteller at da han fortalte denne teorien til McCann-ekteparet, avviste de det kontant og hevdet at hun var blitt kidnappet.

– Hvorfor søkte de med en gang til den mest dramatiske forklaringen? spør han.

Fatal overmedisinering?

Amaral forteller at hans største ønsker er at sannheten kommer frem, og nevner at ekteparet bekreftet at de ga barna medisiner for å roe dem ned for natten.

Han lurer på om det kan være snakk om at Madeleine ble overmedisinert, og at foreldrene forsøker å skjule dette.

Han lurer også på hvorfor to likhunder markerte ekteparets leiebil hele 20 dager etter at jenta forsvant.

Barnepike stod frem

I april stod en tidligere barnepike på hotellet frem og fortalte hva som skjedde den skjebnesvangre natten.

Hun sa at hun er helt sikker på at McCann-ekteparet ikke har noe med forsvinningen å gjøre.

Kvinnen, som ønsker å være anonym, sa at hun flere ganger passet på Maddie under familiens opphold, og at hun var på jobb kvelden jenta forsvant.

Hun sa at Maddies foreldre, britiske Gerry og Kate McCann, var i sjokk.

– Kate ropte: «De har tatt henne!». Hun løp frem og tilbake. Den verst tenkelige situasjonen hadde akkurat skjedd, sa hun.

Og:

– Hun gråt og var i en nesten kaotisk sinnstilstand, og Gerry var også svært opprørt. Jeg husker at han gikk og lette under bilene. Jeg glemmer det aldri.

Ventet på politiet i 90 minutter

Barnepiken sa at hun flere ganger ble spurt om hun tror at Gerry og Kate selv stod bak jentas forsvinning.

– Det er umulig – for det første på grunn av timingen, og for det andre på grunn av stedet, samt reaksjonene deres. Det er ikke mulig, sa hun.

I intervjuet påstod kinnen at det tok hele 90 minutter før Goncalo Amaral og politikollegene kom til hotellet, og at flere ansatte i mellomtiden gikk inn og ut av familiens ferieleilighet. Dette kan ha ødelagt bevismaterialer i saken.

Hun sa at hun ble avhørt etter forsvinningen, men at store deler av avhøret var forsvunnet da saken nådde britisk politi.

– Jeg mener at mange ting burde vært gjort annerledes. Dessverre har konsekvensene vært katastrofale, sa hun.