Rakettskjoldet skal beskytte mot et mulig angrep fra Nord-Korea, men myndighetene i Kina frykter at det også kan svekke deres militære slagkraft.
Rakettskjoldet skal beskytte mot et mulig angrep fra Nord-Korea, men myndighetene i Kina frykter at det også kan svekke deres militære slagkraft. Foto: Kim Jun-beom / AP / NTB Scanpix

Kina krever at USA imiddelbart stanser utplassering av rakettskjold i Sør-Korea

Rakettskjoldet skal beskytte mot et mulig angrep fra Nord-Korea.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kina ber om øyeblikkelig stans i utplasseringen av det omstridte rakettskjoldet THAAD i Sør-Korea bare timer etter at USA meldte at systemet var i drift.

– Kinas holdning er klar og fast. Vi er imot utplasseringen av THAAD-systemet og ber relevante parter stanse utplasseringen umiddelbart, sa talsmann for det kinesiske utenriksdepartementet, Geng Shuang, på en pressekonferanse tirsdag.

Han varsler også at Kina vil iverksette nødvendige tiltak for å sikre egne interesser.

Rakettskjoldet skal beskytte mot et mulig angrep fra Nord-Korea, men myndighetene i Kina frykter at det også kan svekke deres militære slagkraft.

Rakettskjoldet er også omstridt i Sør-Korea, som er en av USAs nærmeste allierte i regionen. Kritikerne mener at systemet bidrar til å trappe opp konflikten med Nord-Korea og gjøre Koreahalvøya enda mer utsatt for en ødeleggende krig.

Sterke reaksjoner på bombefly
Nord-Korea reagerer sterkt på at USA bruker to bombefly under militærøvelser i Sør-Korea og anklager igjen USA for å bringe Koreahalvøya på randen av atomkrig.

De to bombeflyene av typen B-1B Lancer, som flyr hurtigere enn lydens hastighet, deltok mandag i militærøvelser som USA i disse dager gjennomfører med Sør-Korea og Japan, melder nyhetsbyrået Reuters.

Flyvingene tolkes som enda en amerikansk maktdemonstrasjon myntet på regimet i Nord-Korea, som USA forsøker å avskrekke fra å fortsette med testingen av atomvåpen og ballistiske raketter.

Ifølge Nord-Korea øvde flyene på å slippe en atombombe over «større objekter» på nordkoreansk territorium.

Anklager
Regimet anklager også president Donald Trump og andre «krigshissere» for å ville gjennomføre et atomangrep for å komme Nord-Korea i forkjøpet.

Bombeflyene var på vingene samtidig som Trump uttalte i et intervju at han er villig til å møte Nord-Koreas unge leder Kim Jong-un under «de rette omstendigheter».

En talsmann for Sør-Koreas forsvarsdepartement sa tirsdag at mandagens øvelse var ment å hindre provokasjoner fra Nord-Korea, samt å prøve ut beredskapen hvis regimet i Pyongyang skulle komme til å gjennomføre enda en atomtest.

(NTB)