Under årets utgave av Giro d'Italia kan utforkjøring komme til å bli en konkurranse. Det vekker sterke raksjoner hos både syklister og eksperter.
Under årets utgave av Giro d'Italia kan utforkjøring komme til å bli en konkurranse. Det vekker sterke raksjoner hos både syklister og eksperter. Foto: AFP PHOTO / LUK BENIES

Vil innføre utforkjøringskonkurranse i Giro d’Italia:

Toppsyklister i harnisk: – En livsfarlig idé

TV 2-ekspert mener nyheten kommer på et svært dårlig tidspunkt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mandag ettermiddag skrev den anerkjente sykkelbloggen The Inner Ring om en ny, planlagt utforkjøringskonkurranse i årets utgave av Italia rundt.

Ifølge bloggen skal dekkleverandøren Pirelli sponse en konkurranse hvor den beste utforkjøreren kåres.

Giro d’Italia har selv ikke kunngjort konkurransen, men sponsoren står på listen over offisielle partnere med undertittelen «Miglior Discesista» (den beste utforkjøreren).

TV 2s sykkelekspert, Mads Kaggestad, synes nyheten kommer på et svært dårlig tidspunkt.

– Dette er en ganske umusikalsk idé i lys av den debatten som har vært om sikkerheten til rytterne. Wouter Weylandt ble drept i en utforkjøring i Italia rundt. Jeg synes ikke vi skal ha en konkurranse som oppfordrer til å ta høyere risiko. De tar allerede risiko nok når de jager hverandre i disse bakkene. Man skal ikke stimulere ryttere som kommer bak til å kjøre forbi hverandre som villmenn. Jeg syns det er en særdeles dårlig idé, sier Kaggestad.

– Ikke riktig
I 2011 døde Wouter Weylandt etter å ha krasjet inn i en fjellvegg under en utforkjøring i Giro d’Italia. Fredag omkom Chad Young (21) etter at en utforkjøring gikk galt.

– Jeg kan forstå arrangøren, som har en stor sponsor i ryggen. Ideen i seg selv er morsom den, men den er ikke riktig å gjennomføre. Jeg tror heller man bør oppfordre til å bremse. Thor Hushovd var jo en av de beste utforsyklistene i sin tid, og man trengte ikke ha en egen konkurranse for å bevise det, argumenterer Kaggestad.

Den tidligere toppsyklisten mener en slik konkurranse i tilfelle må arrangeres med tilstrekkelig beskyttelse og utstyr, noe det trolig ikke vil være kapasitet til.

– Jeg tror ikke det kommer til å bli gjennomført. Nyheten kom ut av intet. Selvsagt kan ikke Giro d’Italia flagge en slik konkurranse høyt etter det som har skjedd. Jeg tror heller ikke rytterne kommer til å være med på det. Det vil være så usmakelig, og jeg tror de kommer til å boikotte det. De som kjemper i tet og i toppen av sammendraget må kjøre fort uansett. For de bak vil det bare bli en unødvendig risiko å ta, sier Kaggestad.

– Bør skamme seg
Nyheten vekker også sterke reaksjoner blant syklistene.

– Seriøst? Dersom dette er sant, bør de være skamfulle. Er det ikke nok velt allerede? Dere bryr dere åpenbart bare om sensasjon, skriver Trek-Segafredos-rytter Jasper Stuyven på Twitter.

– Vær så snill - ikke gjør dette, Giro d’Italia. Et tre uker langt ritt gjennom Italia er spektakulært nok, melder Team LottoNL-Jumbos Jos Van Emden.

Ifølge The Inner Ring-bloggen skal det tas tid på følgende utforkjøringer: Monte Sant’Angelo (etappe 8), Chieti (etappe 9), Monte Fumaiolo (etappe 11), Colla di Cassaglia (etappe 12), Selvino (etappe 15), Passo dello Stelvio (etappe 16), Passo del Tonale (etappe 17), Passo Pordoi (etappe 18), Sella Chianzutan (etappe 19) og Monte Grappa (etappe 20).

Det vil bli gitt poeng til de fem raskeste på hver av de ti utforkjøringene, poeng som til slutt vil legges sammen. Pengepremien vil fordele seg slik: 1. plass: 5000 euro. 2. plass: 3000 euro og 3. plass: 2000 euro.

Startskuddet for den 100. utgaven av Giro d’Italia er 5. mai.