VISSTE RÅD: Line (28) jobber i brannvesenet, og visste hva hun skulle gjøre da datteren Aurora (1,5 år) fikk glovarm kaffe over seg på hytta.
VISSTE RÅD: Line (28) jobber i brannvesenet, og visste hva hun skulle gjøre da datteren Aurora (1,5 år) fikk glovarm kaffe over seg på hytta. Foto: Kaja Kirkerud TV 2

glovarm kaffe veltet over datteren:

Slik reddet Line datteren Aurora (1) fra å få alvorlige brannskader

20/20-regelen kan ha stor betydning om man får en brannskade. – Aurora er et eksempel på hvor utrolig viktig det er å vite hva man skal gjøre, sier Line (28).

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Line (28) jobber i brannvesenet. Hver eneste dag ser hun hva flammer, varme og røyk kan gjøre av skade på mennesker i alle aldre.

– Jeg jobber på forebyggende avdeling. Så man skulle tro dette ikke burde kunne skje. Men det viser bare at alle kan være uheldig, sier Line til TV 2.

Line har i flere år jobbet som feier og brannmann.

Glovarm kaffe

I påsken var familien på fire på hytta hos Lines svigerforeldre. De hadde både venner og familie på besøk, og koste seg med ferie. Rundt stuebordet lekte ekteparets døtre, Arielle (4) og Aurora (1,5 år).

– Det ble satt kaffe på bordet. Den var helt nytraktet og glovarm. Aurora krabbet rundt, og plutselig veltet hele koppen, sier Line.

Én av de voksne fikk dyttet den lille jenta vekk, men Aurora fikk likevel den glovarme væsken over hele det ene benet.

– Hun så først vår reaksjon, og ble nok veldig forskrekket da hun så hvordan vi reagerte, og fordi hun ble dyttet vekk. Så kjente hun jo hvor vondt det gjorde. Hun ble veldig, veldig redd. Det er jo enhver foreldres mareritt, sier Line.

28-åringen så umiddelbart at datterens ben ble svulmende rødt.

Med flere voksne rundt seg gikk alt veldig fort for den lille jenta. Foreldrene skjønte at de måtte være så raske som mulig. Når uhellet først var ute, måtte de gjøre det de kunne for å minske skadene på datteren.

– Det var helt illrødt på foten hennes. Jeg husker at jeg tenkte det var bra at det «bare» hadde truffet benet, og ikke overkroppen eller ansiktet hennes. På benet hadde det jo rent av, og ikke samlet seg - for eksempel i skrittet, sier hun.

Ikke iskaldt vann

Selv om både mamma og pappa jobber som brannmenn var det svigerfar som var raskest ute. Han løftet jenta opp i vasken og ville avkjøle med iskaldt vann.

– Vi fikk revet av sokken hennes. Men så kjente jeg at svigerfar hadde satt på iskaldt vann i vasken, sier hun.

For noe av det viktigste Line har tatt med seg fra jobben er kunnskapen om riktig avkjøling. Hun sier veldig mange tar så kaldt vann de kan, for å lindre mest mulig etter brannskader. Mange tenker: jo kaldere, jo bedre.

– Det er jo det veldig mange av oss har lært, og det er jo egentlig ingenting feil med det. Men det viktigste man kan gjøre for å unngå arr og senskader er lunkent vann og avkjøling over lang tid, sier hun.

Regelen kalles 20/20 og innebærer at man helst skal ha vann med en temperatur på cirka 20 grader, og man skal avkjøle den brannskadde område i maks 20 minutter.

Da er det størst sjanse for å unngå arr og senskader.

– Det er jo nesten umulig å ha iskaldt vann på kroppen i 20 minutter, så det holder lenge med lunkent vann. Dette visste vi heldigvis, og vi brukte en sokk som var passe kald – som hun hadde på i godt over 20 minutter, sier Line.

Hun håpet datteren ville unngå å få store blemmer og sår.

– Da vi tok av den våte sokken var hun fortsatt rød. Men utover kvelden gikk det gradvis over, og hun fikk til slutt ikke et eneste sår eller arr. Det er helt utrolig, og jeg var sikker på at hun kom til å få tydelige sår, sier Line.

Hun er glad for at hun visste hva de burde gjøre.

I Norge får cirka 15.000 personer hvert år en form for brannskade. Tall fra Haukeland universitetssykehus, som er landets ledende på behandling av brannskadde, viser at barn under tre år har 12 ganger så stor sjanse for å bli lagt inn på sykehus med brannskade, sammenlignet med barn eldre enn fem år og voksne.

Viktig regel

Line vil nå spre budskapet til andre småbarnsforeldre.

– Aurora er et eksempel på hvor utrolig viktig det er å vite hva man skal gjøre. Vi vet ikke hvilke skader hun hadde fått dersom vi ikke gjorde dette, sier Line.

Men hun sier det er tøft å dele den skremmende episoden.

– Det er ikke enkelt å fortelle om dette. For det føltes jo som min skyld at Aurora havnet i den situasjonen. Men det er veldig lett at det skjer ting når man har små barn. Jeg tror alle mødre og fedre der ute gjør alt for å overvåke og passe på barna sine, sier hun.

Hennes viktigste råd er likevel å ikke ha varme drikker tilgjengelig.

– Det har alltid vært noe vi har tenkt nøye gjennom hjemme. Men denne gangen var vi på hytta, og rutinene var annerledes. Det var ikke mer som skulle til før det skjedde, sier hun.

Fuktig håndkle

Leder av Norsk forening for brannskadde, Kenneth Wangen, sier til TV 2 at familien Holtberget er langt fra alene. Det er små barn som er mest utsatt for brannskader i hjemmet.

– Barn fra 0-9 år er overrepresentert ved brannskader i hjemmet. Den vanligste skaden er skåldingsskader, hvor barn får nettopp – glovarm væske over seg, sier Wangen.

Den nest vanligste skade en kontaktskader, hvor barn tar på varme overflater, som ovner, peis eller kokeplater.

Wangen sier det er vanlig å ty til iskaldt vann når skaden først har skjedd.

– Det har jo vært lærdommen i mange år, og man bruker jo også helt iskaldt vann fordi det kan virke smertelindrende. Det er jo ikke galt, men pasienten blir så nedkjølt at det kan virke mot sin hensikt. Og man klarer som regel ikke kjøle med iskaldt vann så lenge som 20 minutter, sier han.

Huskeregelen 20/20 er utarbeidet av eksperter på brannskader ved Haukeland universitetssykehus.

– Det er også mulig å bruke et fuktig håndkle eller tøystykke, som kan legges på en arm eller ben som er skåldet, sier Wangen.

Wangen mener nærmest alle kan bli bedre på forebyggende arbeid, for å unngå at det oppstår hendelser hvor man kan få brannskader.

– Jeg mener at langt de fleste brannskader kunne vært unngått. Man er nødt til å tenke gjennom ting og ta en risikoanalyse hjemme.

Slik kan du unngå brannskader:

  • Ikke la små barn oppholde seg ved komfyr som er i bruk.
  • La kjelehåndtak peke innover.
  • Monter barnesikring på stikkontakter.
  • Pass på å avgrense barns tilgang til peis eller andre ting med varme overflater.
  • Ikke ha duker på bordet, som barn lett kan dra i. Vær bevisst på hvor og hvordan du løfter og bærer te/kaffe og varme gryter. Ikke gjør dette direkte over eller i nærheten av barn.
  • Pass på at barn ikke kan tapp brennhett varm fra kranen. Juster gjerne ned temperaturen på vannet fra berederen.
  • Oppbevar fyrtøy på en trygg måte.
  • Bensin må aldri brukes som tennvæske.
  • Etterfyll ikke rødsprit på apparat som akkurat har vært i bruk.

Kilde: Norsk brannvernforening