SPORLØST BORTE: Kypriotisk politi har i flere dager lett etter den fire år gamle norske jenta som ble bortført utenfor barnehagen i Nikosia på Kypros torsdag morgen. Foto: TV 2/ Politiet.
SPORLØST BORTE: Kypriotisk politi har i flere dager lett etter den fire år gamle norske jenta som ble bortført utenfor barnehagen i Nikosia på Kypros torsdag morgen. Foto: TV 2/ Politiet.

flere løslatt - ny arrestasjon:

Mener nederlansk kvinne (49) arrangerte Kypros-kidnapping

Politiet på Kypros mener den pågrepne kvinnen betalte en taxisjåfør for å frakte den 4 år gamle norsk-kypriotiske jenta og det som kan være hennes norske far vekk fra barnehagen etter kidnappingen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det bekrefter kypriotisk politi overfor TV 2 tirsdag formiddag.

Kvinnen skal etter det kypriotiske medier erfarer ha bestilt taxien som skal ha plukket opp den norske barnefaren som er etterlyst for å ha kidnappet sin fire år gamle kypriotisk-norske datter torsdag.

– Hun ble akkurat varetektsfengslet for åtte dager. Det er hun som skal ha ringt taxisjåføren i Limassol, bekrefter pressetalsmann Michael Michael overfor TV 2 klokken 11.00 norsk tid.

Kvinnen, som politiet bekrefter overfor TV 2 er fra Nederland og bosatt på i Nikosia på Kypros, ble pågrepet mandag kveld.

– Vi arresterte en 49 år gammel kvinne i går kveld. Vi kan ikke si noe mer om hvilken tilknytning hun har til saken, sa Michael ved politiet i Nikosia til TV 2 tirsdag morgen.

Politiet forteller til TV 2 at kvinnen ble fremstilt for varetektsfengsling i Nicosia District Court klokken 09.30 tirsdag.

At hun ble varetektsfengslet for åtte dager og ikke kortere, tyder på at retten mener politiet har tilstrekkelig bevismateriale til å knytte kvinnen til bortføringen.

Taxisjåfør: – Fikk 100 Euro for å kjøre dem

Tirsdag ettermiddag skriver kypriotiske medier at det under fengslingsmøtet kom frem ny informasjon om hvilken rolle de mener kvinnen har hatt:

Ifølge taxisjåføren overnattet han i leiligheten til den nederlandske kvinnen etter å ha kjørt fra Limassol onsdag, dagen før kidnappningen. På morgenen torsdag ble han via telefon guidet av en ikke navngitt person til å parkere ved en kontorbygning ikke langt fra barnehagen fireåringen angivelig ble kidnappet fra.

På stedet plukket han opp en mann han beskriver som utlending i femtiårene og en jenta han mener kunne være fire eller fem år gammel.

Derfra kjørte han dem sørover på Kypros til Tseri, hvor de to passasjerene ble satt av og deretter satte seg inn i en ventende bil med sotede ruter.

Som TV 2 kunne fortelle før helgen, skal de to så ha blitt fraktet til landsbyen Peristerona før de forflyttet seg over til den tyrkiske siden av Kypros.

For kjøreturen har sjåføren forklart at han fikk 100 Euro; et beløp den nederlandske kvinnen skal ha avtalt, sa politiet i retten.

Den nederlandske kvinnen som nå sitter fengslet, erkjenner at taxisjåføren bodde hos henne natt til torsdag, men nekter for å ha noe med kidnappingen å gjøre. I retten ble det fortalt at de to spiste middag, og at kvinnen brukte en GPS-app på en av sjåførens to mobiltelefoner for å finne frem til adresser.

Hun skal også ha snakket med en ukjent person på engelsk under middagen, hevder politiet.

Ikke etterlyst barnepike

Andreas Aggelides i Kypros-politiet sier at kvinnen som er pågrepet ikke er den tidligere barnepiken, som TV 2 i fjor kunne fortelle var etterlyst etter at politiet etterforsket tre nordmenn som var mistenkt for å ha planlagt kidnapping av den samme norske jenta i Nikosia.

TV 2 vet at det har versert noe som ligner på etterlysningsplakater på nett av den norske fireåringen, faren og en kvinne.

TV 2 kjenner navnet til kvinnen, men har ikke fått bekreftet om det er denne kvinnen som nå er pågrepet.

Pågrep sjåfør

Taxisjåføren, som vanligvis bor og jobber i Limassol, ble kontaktet dagen før av kvinnen som skal ha organisert oppdraget i Nikosia.

Taxifjåføren har fortalt at han ble kjent med kidnappingen først gjennom media, og at han kjenta igjen jenta og mannen han hadde kjørt som den norske mannen og hennes datter da han så etterlysningen på TV torsdag ettermiddag, skriver flere kypriotiske medier.

– Taxisjåføren vil trolig sitte i varetekt i minst fire dager til, bekrefter pressetalsmann Michael til TV 2 tirsdag.

Løslot to

Totalt har seks personer nå blitt pågrepet i forbindelse med barnekidnappingen, som fremdeles dekkes bredte at kypriotiske medier.

To av de fire mennene som ble pågrepet fredag, ble sluppet fri mandag etter at politiet ikke klarte å overbevise retten om at en av dem hadde noe med kidnappingen å gjøre.

Den andre personen som ble løslatt bad politiet ikke om videre fengsling av grunnet bevisets stilling.

– De som fremdeles sitter varetektsfengslet fra fredag er en kypriot og en syrisk statsborger, sier pressetalsmann Michael til TV 2 tirsdag morgen.

Tirsdag vet fremdeles politiet ikke hvor den 48 år gamle nordmannen og datteren befinner seg. Nordmannen og jentas mor, en kypriotisk kvinne, er uenige om hva som har skjedd.

Faren hevder han hentet datteren selv

Mannen opplyser til sine advokater Mette Yvonne Larsen og Morten Engesbak at påstanden som er gjengitt i mediene og bekreftet av politiet om at datteren ble kidnappet av maskerte menn ikke er riktig.

Ifølge faren var det han selv som hentet datteren i barnehagen, og ifølge ham kjente datteren ham igjen umiddelbart.

– Ifølge vår klient observerte barnets mor at det var han som hentet barnet, og han tilbakeviser at hun ble dyttet, slik som fremstilt i mediene, sier advokatene i en pressemelding.

– Vi ønsker ikke å kommentere saken ytterligere på nåværende tidspunkt, sier de to advokatene.

Barnemorens kypriotiske advokat avviser det som blir videreformidlet fra faren via advokatene.

– Det var ikke faren som hentet henne i barnehagen. Det var to maskerte menn som dyttet til moren og tok barnet. Barnet skrek og gråt, sier morens advokat.

Nordmannen er etterlyst internasjonalt med navn og bilde gjennom Europol-samarbeidet. Han er ifølge etterlysningen mistenkt for kidnapping, bortføring av barn som lever under godkjent omsorg og for overfall.