«UPASSENDE»: Ifølge moren og jentas trener, fikk 12-åringen beskjed om at denne kjolen var upassende. 
«UPASSENDE»: Ifølge moren og jentas trener, fikk 12-åringen beskjed om at denne kjolen var upassende.  Foto: Kaushal Kal/Facebook

Jente (12) kastet ut av sjakkturnering på grunn av «upassende kjole»

12-åringen fikk ifølge treneren beskjed fra arrangøren om at kjolen var upassende da hun var midt i et sjakkparti.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det malaysiske sjakkmiljøet er sjokkert etter at en 12 år gammel jente skal ha blitt kastet ut av en sjakkturnering like ved hovedstaden Kuala Lumpur.

Jentas sjakktrener, Kaushal Kal, har delt et bilde av kjolen på Facebook, og hendelsesforløpet gjenfortalt av jentas mor.

«I midten av den andre runden (uten å stoppe klokka) ble min elev informert av hoveddommeren om at kjolen hun hadde på seg var upassende og brøt kleskoden for turneringen», skriver han.

Den unge jenta skal også ha fått beskjed om at den knelange kjolen var «forførende».

– Forvirret og flau

Etter hvert skal dommeren ha beklaget uttalelsene, men jenta måtte likevel forlate turneringen inntil hun fant et annet antrekk. Ettersom butikkene var stengt denne dagen, måtte jenta trekke seg.

«Denne hendelsen har resultert i tap av tid og penger som var investert før, underveis og etter turneringen i trening, registreringsavgifter, reise, innkvartering og andre påløpte kostnader», skriver Kal.

«Denne smarte unge jenta ble nylig mester i sitt eget distrikt og har vist stort potensiale. Denne hendelsen har etterlatt henne ekstremt forvirret og flau», skriver han.

Treneren skriver også at han forventer en offentlig beklagelse fra arrangøren.

Undersøker hendelsen

Sjakkarrangøren opplyser til flere lokalaviser at hendelsen undersøkelses av sekretariatet.

– Turneringens sekretariat etterforsker nå klagen. Påstanden på Facebook er noe annerledes enn den offisielle klagen, sier en talsmann i Malaysian Chess Federation til Malay Mail Online.

De vil ikke uttale seg ytterligere om hendelsen før undersøkelsene er ferdig.

Til nyhetsbyrået AFP sier sjakksekretæren Nik Hishamuddin Nik Mustapa at kleskoden var strengere enn vanlig ved denne turneringen, fordi partiene ble spilt på en offentlig skole.

– Vi vil kalle inn alle involverte parter til et møte for å løse saken i minnelighet, sier han.

Krever at sjakktopper går av

Ifølge BBC reagerer politikere på hendelsen.

– Jeg føler for den unge jenta som om hun var min egen datter, sier Zuraida Kamaruddin, et parlamentsmedlem for National Justice Party i Malaysia.

Også idrettsmiljøet reagerer sterkt.

– Jeg er sjokkert og forvirret over at kjolen hennes er et problem, sier Sieah Kok Chi, tidligere sekretariatsgeneral i Det olympiske rådet i Malaysia, til AFP.

– Hun er bare 12 år gammel. Ingen har rett til å pålegge selvvlagde regler. Sjakkstyret bør gå av, mener Chi.