Kjell Inge Røkke vil bruke store deler av formuen sin på forkning. Første prosjekt handler om plast i havet. 
Kjell Inge Røkke vil bruke store deler av formuen sin på forkning. Første prosjekt handler om plast i havet.  Foto: Solum, Stian Lysberg

Røkke vil donere bort store deler av formuen

– Jeg vil gi tilbake til samfunnet brorparten av det jeg har tjent, sier Kjell Inge Røkke.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ett av formålene han har bestemt seg for å bruke formuen på er i følge Aftenposten plast i havet. Sammen med WWF skal han bygge et gigantisk forskningsskip som skal være klar for aksjon i 2020.

Utstyret på skipet skal kunne foreta målinger både i atmosfæren og i havet, ned til 6000 meters dyp. Dermed kan man til og med ta prøver 20 meter under havbunnen selv på svært dype hav.

Og på sin ferd skal plastsøppel suges opp og brennes om bord uten et eneste giftig utslipp. Skipet får kapasitet til å smelte fem tonn plast i døgnet.

– Vi skal eksperimentere på måter å fange plast ut av havet på, sier Røkke.

60 forskere

Dette er ikke et prosjekt han investerer i for å tjene penger. Han skal betale en ukjent byggesum og drifte skipet fra egen lomme. Skipet skal ha et mannskap på 30 og plass til 60 forskere. Det vil bli 181 meter langt, ha miniubåter, droner og flere typer måleinstrumenter ombord. Forskerne som får være med ombord skal kunne ha egne spesiallaboratorier på skipet.

– Havet har gitt meg store muligheter. Det er jeg takknemlig for, sier Kjell Inge Røkke i et sjeldent intervju med Aftenposten.

Han forklarer at skipet er en del av hans planer om å la formuen komme samfunnet til gode. Målet er at skipet blir en plattform for å høste mer kunnskap og forståelse om blant annet klimaendringene.

Vil gi tilbake

– Jeg vil gi tilbake til samfunnet brorparten av det jeg har tjent. Dette skipet er en del av det. Ideen om et slikt skip har utviklet seg over mange år, men planene er blitt konkrete det siste året, sier Røkke.

Aftenposten siterer Kapital på at Røkke er Norges tiende rikeste nordmann med en formue på 17,2 milliarder kroner.

Utover forskningsskipet avslører Røkke ikke hvordan han ønsker å bruke resten av sin formue.