Fikk nytt pass under prøveløslatelsen:

Overgrepsdømt rømte til Thailand

Den overgrepsdømte nordmannen var fortsatt ute på prøve fra en 8-år lang forvaringsdom, da han ringte til tilsynsføreren sin og sa han hadde flyttet til Thailand.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Uten at noen reagerte fikk mannen et nytt pass på politihuset, og kunne dermed fritt reise til det politiet regner som et risiko-land for overgrep mot barn.

Som TV 2 fortalte søndag, satt mannen 8 år i fengsel i Norge for seksuelle overgrep mot barn på 7 og 9 år. Det var mens han var ute på prøve at han bestemte seg for å flytte til Thailand.

– Jeg gikk på passkontoret i september, sier mannen til TV 2.

Ikke samkjøring

Han ønsker å være anonym.

– Så du kunne reise til Thailand, selv om du var på prøvetid?

– Tydeligvis, tydeligvis. For det var ikke samkjøring mellom registrene til offentlig myndigheter og politi, sier mannen til TV 2.

En uke senere fikk mannen passet sitt i posten. Så dro han til Bangkok.

– Så snakket jeg litt med advokaten min og litt med psykologen min, og de sa bare reis. De gidder ikke gjøre noe dersom du reiser litt før. Og det gjorde jeg, så jeg landet 1.desember i Bangkok for vel 7 år siden, sier mannen til TV 2.

Ringte tilsynsføreren fra Thailand

– Et par dager senere så ringer jeg til tilsynsføreren min i Kriminalomsorgen. Så sier jeg at jeg kan ikke komme i dag. «Hvorfor det da», spør tilsynsføreren? Nei, jeg er i Bangkok, svarte jeg da. «Hva i helvete er det du sier? Vet du hvilket arbeid du lager for meg nå?»
– Ja, beklager sier jeg, men det ble bare sånn.

– Så du hadde ikke fullført soningen du skulle?

– Nei, jeg mangler et par måneder, sier mannen

Stort problem

I løpet av ett år reiser trolig flere hundre nordmenn, som er tidligere straffedømte for overgrep mot barn, ut av Norge, til det politiet definerer som risikoområder som er beryktet for enkel tilgang på fattige barn. TV 2 har de siste månedene sporet opp flere domfelte nordmenn i utlandet.

I følge Kripos er overgrepsgjengangere et stort problem.

Den overgrepsdømte mannen viser TV 2 rundt i sin bolig i Thailand, der han bor sammen med sin thailandske kjæreste og nevøer og nieser
Den overgrepsdømte mannen viser TV 2 rundt i sin bolig i Thailand, der han bor sammen med sin thailandske kjæreste og nevøer og nieser Foto: Magnus Nøkland

– Ja, det er grunn til å tro at mørketallene er store og at det langt flere som begår overgrep mot barn enn det man liker å tenke på, sier leder for seksjon for seksuallovbrudd i Kripos, Laila Søndrol, til TV 2.

Likevel er vanskelig å forhindre gjengangere i å reise fra Norge, til risiko-land.

– Vi har for eksempel forsøkt å ta passet fra noen som man mistenker reiser med den hensikt å begå overgrep mot barn, men der har man møtt motbør fra Sivilombudsmannen, sier hun.

– Dere har forsøkt å ta passet fra gjengangere?

– Vi har forsøkt det, sier Søndrol til TV 2.

TV 2 får forklart at de som utsteder pass har begrenset mulighet til å se detaljer om de som søker om å få utstedt pass, selv om de er under soning. Dersom det er ønsket at en person ikke skal ha pass, må den aktuelle personen være såkalt flagget i systemene.

Må lovendring til

Sivilombudsmannen har et strengt regelverk å forholde seg til for å kunne frata personer retten til pass.

Personer som har begått gjentatte alvorlige kriminelle handlinger, kan nektes pass, men det ansees som et så stort inngrep i en privatpersons liv at man sjelden benytter seg av det virkemidlet.

Loven må endres for å gjøre det enklere for Sivilombudsmannen å nekte personer pass.